Еврокомисар: Г-н Цацаров е много убедителен, но данните за прокуратурата - не

Вера Йоурова. Снимка: БГНЕС

"Г-н Цацаров е много убедителен. След всяка среща с него имам усещането, че всичко (в прокуратурата-б.р.) е ОК. После поглеждам данните и започвам да имам някои съмнения, че всичко е толкова перфектно".

Така еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова отговори в четвъртък на въпроса какво мисли за реформата на българската прокуратурата през последните години. Тя бе гост на организираната в София конференция на ЕС и министрите на правосъдието на Западните Балкани.

С отговорите си Вера Йоурова разсея спекулациите, че има взето решение за свалянето на наблюдението върху правосъдните системи на България и Румъния до края на следващата година. През последните няколко месеца се говори все по-упорито, че механизмът ще бъде заменен с наблюдение за върховенството на закона върху всички държави-членки на ЕС.

Подобно искане през последните две години се защитава пламенно от повечето български партии, евродепутати и от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Отговорът на въпроса (за свалянето на мониторинга – б.р.) е - не знам", каза Йоурова. Тя напомни, че желание в тази посока има и от Европейската комисия, но дали това ще се случи зависи само от реформаторските действия на българските власти.

Еврокомисарят увери, че ноемврийският доклад за напредъка на България ще бъде "честен и обективен". Така тя отхвърли спекулациите, че докладът ще бъде "по-мек" от обичайното заради ротационното председателство на ЕС, което се поема от София на 1 януари следващата година.

"Ще бъдат отчетени успехите, както и нещата, които трябва да бъдат свършени", каза Йоурова. По думите ѝ докладът ще бъде базиран изцяло върху изпълнението на препоръките от последния доклада на ЕК.

Въпреки настояванията за реформа на държавното обвинение и доклада на европейските прокурори от мисията им в София, управляващите така и не са предприели никакви мерки за реформа на прокуратурата.

Министерството на правосъдието обяви, че започва да работи върху механизъм, който да позволи независимо разследване на главния прокурор, но няма краен срок за приемането му.

На този фон вече излезе пореден доклад на Венецианска комисия за България с две ключови препоръки – главният прокурор да не може да се меси при избора на шефовете на върховните съдилища, както и да се създаде независима институция, която да може да разследва Цацаров.

Венецианската комисия е помощен орган на Съвета на Европа и е най-авторитетният орган в Европа в областта на конституционното право. Българските власти неотменно се допитват до нея по спорни въпроси, но възприемат препоръките избирателно, както стана преди две години с конституционните промени за съдебната власт.

В отговор на въпрос на Mediapool Вера Йоурова коментира, че Европейската комисия следи и използва при своите анализи докладите на Венецианската комисия.

"Взимаме много сериозно тези доклади", каза еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от България