Еврокомисар не намира за мъдро на Русия да бъдат налагани по-тежки санкции

В момента не би било мъдро приемането на решение за налагане на по-тежки санкции срещу Русия. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по разширяването на ЕС и политиката на съседство Щефан Фюле, цитиран от БТА.

Ако се случат събития, предвиждащи такава стъпка, ще променим виждането си, добави той по повод обстановката в Украйна. Комисарят коментира, че в Украйна не е настъпило успокоение. Заради сериозността на събитията ще има сериозни решения, това е становището на Европейския съвет, отбеляза Фюле.

По неговите думи целта на ЕС не е да наказва Русия, а да създаде условия за търсене на политически изход по дипломатически път. Ясна е оценката, че обстановката в Украйна не се успокоява, а при влошаване ще бъдем готови за въвеждането на финансови и икономически мерки, заяви той.

Държавите от ЕС сами трябва да определят равнището на санкциите, които одобряват, посочи комисарят. Той поясни, че ролята на ЕК е да събере и предложи достатъчно балансирани данни за взимането на информирано решение.

Споделяне

Още от Европа