Еврокомисар поиска от Кадафи "бързо и приемливо решение" за медиците

Заместник-председателката на Европейската комисия и комисар за транспорта и енергетиката Лойола де Паласио изрази пред либийския ръководител Муамар Кадафи силното желание на Европейския съюз за бързо и приемливо решаване на проблема с осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар.

Лойола де Паласио е изразила голямото си съчувствие към болните от СПИН деца в Бенгази и информирала полк. Кадафи за подготвяните от ЕС хуманитарни акции в помощ на болните и техните семейства, предаде БТА като се позова на комюнике на Европейската комисия за посещението на г-жа Де Паласио в Триполи на 4 и 5 октомври, публикувано в уебсайта на ЕС.

Заместник-председателката на ЕК разговаряла с представители на либийското правителство за перспективите за сътрудничество между ЕС и Либия във връзка с реформите и модернизацията на либийската икономика, по-специално в областта на енергетиката, транспорта и евросредиземноморското сътрудничество.

Междувременно в Париж, на среща с премиера Симеон Сакоскобургогтски френският външен министър Мишел Барние е заявил пълната си подкрепа за осъдените на смърт български медици в Либия. Министър Барние заминава на посещение в Джамахирията в сряда.

Той е казал пред премиера, че каузата в защита на българските медици се е европеизирала напълно, както и че целият ЕС е за справедлив край на процеса, съобщи говорителят на правителството Димитър Цонев.

На 22 септември страните членки на Евросъюза се съгласиха да отменят частично санкциите срещу Либия, включително оръжейното ембарго. Това стана по настояване на Италия, която иска да снабди Либия със средства за контрол по границите, за да се попречи на притока на нелегални африкански имигранти от либийското крайбрежие към италианските брегове. Окончателното решение ще бъде взето от външните министри от ЕС на 11 октомври.

Преди това САЩ вдигнаха търговското ембарго срещу Либия като награда за решението на страната да се откаже от оръжията си за масово унищожение.

Триполи възстанови отношенията си с международната общност след като пое официално отговорност за атентата над Локърби и се съгласи да изплати компенсации за жертвите. Освен това Франция и Германия договориха Либия да изплати компенсации за загиналите при атентата срещу самолет на френска авиокомпания и срещу дискотека в Берлин.

В момента Либия намеква, че ЕС трябва да я компенсира по някакъв начин във връзка със СПИН - епидемията в болницата в Бенгази, за която бяха обвинени българските медици.

Защитата на българските медици се надява до края на годината Върховният съд в Триполи да се произнесе дали потвърждава или отхвърля смъртните присъди, след което, според българския външен министър Паси ще започнат политически разговори за съдбата на медиците ни с активното участие на ЕС.

Паси обаче не се ангажира с конкретни срокове, свързани с делото.

"Това, което знам, е, че развръзката ще дойде едва след края на процеса. И каквато и да е присъдата - все едно дали е оправдателна, дали е определени години затвор, или се потвърди смъртната присъда, развръзката ще дойде едва след това", заяви Паси пред Би Ти Ви в сряда.

Той посочи, че за България е от първостепенна важност да ангажира Европейския съюз, за това той се бил договорил и с либийския външен министър Шалкам.

"От интерес и на двете страни е Европейският съюз да се присъедини към нашия диалог като един катализатор на диалога, като един гарант на диалога, не бих казал на този етап посредник. Европейският съюз има вече изработен план за действие, с който да посрещне нуждите на Африка и специално в Либия със СПИН-а, в момента се изработва, той е в процес на изработване. И смятам, че това е пътят, по който трябва да се работи. Успоредно - интегриране на Либия в международната общност и решаване на случая с нашите медици", заяви още Паси.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: