Еврокомисар смята за възможен баланса между туризма и екологията в Банско

Няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото, уверява кметът на общината

Икономов, Ангелкова и Крецу приветстваха решението за Банско

Еврокомисарят по регионалното развитие Карина Крецу подкрепи решението на правителството на Бойко Борисов да се промени планът за управление на парка "Пирин" така, че да се позволи строителството на нови ски съоръжения, което се приветства от местните, докато природозащитници се заканиха да сезират Еврокомисията за нарушаване на европейската екозаконодателство.

"С удоволствие разбрах, че Министерският съвет е взел решение за развитие на този прекрасен регион. Мисля, че е много важно, защото като комисар на регионалното развитие моята цел е да помогна на всички региони да се развиват и да настигат по-развитите", каза Крецу на съвместна пресконференция с кмета на Банско Георги Икономов и министъра на туризма Николина Ангелкова.

Всички те дружно изразиха подкрепата си за развитието на ски курорта, което обаче според екоорганизации нарушава законите и облагодетелства концесионера на ски зоната "Юлен".

"Радвам се за Банско. Днешното решение ще позволи на Банско да се развие. А за мен като ресорен еврокомисар е важно регионите да се развиват“, заяви Крецу, за която стана ясно, че е на почивка в курорта. Запитана дали вижда проблеми с опазването на парка заради разширяването на ски зоната, та посочи, че е от изключително значение да има баланс между развитие и спазване на екологичните правила, както и да се запази природата на Банско, с която той е известен.

"Участвала съм в дискусии с четирима министри от правителството на България по отношение на подобни проблеми, които касаят и се отнасят както за развитието на инфраструктурни обекти и за развитието на България като цяло – включително и магистрала "Струма“, така и за запазване на природата и околната среда“, заяви още еврокомисарката.

Тя посочи, че курортът е прекрасна дестинация и в момента има много туристи от Сърбия, Македония, Румъния, Турция, както и посетители от Великобритания, Германия. "Стискам палци не само на Банско, а и на цяла България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС“, каза още Корина Крецу.

От тук насетне всичко е в ръцете на местните хора и най-вече на концесионера, така че Банско да продължи да се развива  като туристически център, заяви на свой ред Николина Ангелкова.

Според нея днешното решение на Министерски съвет ще подпомогне Банско да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Тази възможност е свързана и с една от основните цели в работата на Министерството на туризма -  България да е туристическа дестинация за четири сезона, посочи Ангелкова.

И тя, като екоминистъра Нено Димов по-рано през деня, увери, че всяко бъдещо искане като изграждане на втори кабинков лифт или съпътстваща инфраструктура трябва да премине всички процедури по оценка, изисквани от законодателството.

Това е правилният начин. Искаме успоредно с развитието на туризма да съхраним природата, заяви Ангелкова.

Решението касае Банско, но има отношение и към ски туризма, а зад него стоят и всички кметове от област Благоевград, каза Георги Икономов. Той на свой ред увери, че "няма да се отреже нито едно дърво повече от необходимото".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?