Еврокомисар уличи в лъжа транспортния министър Данаил Папазов

Вместо извинение на Папазов за думите му, че зам.- министър Петър Киров е лично препоръчан от Йоханес Хан, последва нов конфуз

Данаил Папазов. Сн: БГНЕС

Транспортният министър Данаил Папазов вкара страната в невероятен конфуз, след като бе изобличен в лъжа и злоупотреба с името на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.

В официална реакция, изпратена до БТА, неговият говорител Ширин Уилър, Хан заяви, че очаква извинение от Данаил Папазов за твърдения, че заместникът му Петър Киров се ползва с препоръките на комисаря. "Бих искал да заявя възможно най-решително, че никога не съм срещал този човек (Киров - бел. Ред.). Нямам влияние върху националните политически назначения, нито някога съм се опитвал да имам такова. Ако транспортният министър Папазов е бил коректно цитиран, очаквам незабавно извинение”, настоя еврокомисарят.

Преди ден Данаил Папазов обяви, че назначеният за заместник-министър Петър Киров има препоръка лично от комисаря Йоханес Хан. “Киров е изключителен специалист. Не ме интересува кой е баща му. Разбрах, че някога е ръководил ДАИ, но това няма никакво значение. Човекът е с великолепен английски – това, което трябва да притежава, и с всички необходими сертификати, и с препоръка от комисаря Хан лично”, заяви Папазов пред тв камери и журналисти в понеделник в Бургас по повод недоволството на автоинструктори от назначението на Киров, който според тях е в конфликт на интереси.

Говорителката на еврокомисаря заяви пред БНР, че той е бил "доста изненадан, да не кажа и малко ядосан, да научи за тези коментари, цитирани от някои медии".

"Затова той иска да изясни възможно най-категорично, че всъщност никога не се е срещал с този човек, няма и не се опитва да упражнява никакво влияние върху политическите назначения, в която и да е страна“, коментира Ширин Уийлър.

Вместо извинение от транспортния министър Папазов, последва отговор от ведомствения пресцентър, което най-вероятно ще влоши още повече ситуацията, тъй като показва тоталната неадекватност на министъра и екипа му.

"Във връзка с появилите се твърдения в публичното пространство, заявяваме, че не е била декларирана подкрепа или обсъждана кандидатурата с европейските ни партньори на конкретни имена за заместник-министри в МТИТС и подобно мнение не е изразявано от ръководството на министерството.

В оправдание на думите на Папазов за лична препоръка от еврокомисар Хан е посочено, че двамата са разговаряли на 14 юни след церемонията по откриването на Дунав мост-2.

На срещата "е било изразено мнение, че трябва да бъдат запазени експертите, отговарящи за Оперативна програма "Транспорт“ и други европейски проекти, за да има приемственост и за да не се забавя работата по проектите", пояснява пресцентърът на транспортното министерство.

Заместник-министър Петър Киров, който ще отговаря за изпълнението на ОП "Транспорт“, "е експерт, който има дългогодишен опит в работата и управлението на европейски проекти. С неговото назначение са изпълнени основните цели за експертното начало в работата с европейските проекти и това мнение е било изразено от министър Данаил Папазов по време на посещението му в гр. Бургас вчера (24 юни)", пише в съобщението.

Браншови организации в транспорта заплашват с блокади на кръстовища и пътища заради назначението на Петър Киров, тъй като от 2002 г. той е в морската администрация на транспортното министерство и никога не е работил в сектор автомобилизъм.

По думите на министъра Киров ще се занимава само с ОП "Транспорт".

Освен това зам.-министърът е син на Володя Киров - бивш директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и настоящ шеф на учебен център от системата на Министерство за транспорта – звено за обучения по превоз на опасни товари, а това, според протестиращите билo конфликт на интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа