Еврокомисарите, избрани за евродепутати, трябва да подадат оставка в началото на юли

Българският еврокомисар Мария Габриел, която най-вероятно ще бъде изправена пред посочения от говорител на ЕК избор - евродепутат или еврокомисар

Еврокомисарите, избрани за евродепутати, които желаят да заемат мястото си в Европейския парламент, ще трябва да подадат оставка. Това отбеляза в отговор на въпрос говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА в понеделник.

Той уточни, че оставката следва да бъде подадена до първото заседание на новоизбрания Европейски парламент, насрочено за първата седмица на юли. Еврокомисарите спазиха правилата за участие в работата на комисията в хода на предизборната кампания, отбеляза говорителят.

Мандатът на действащите еврокомисари изтича на 31 октомври. Ако до този срок институциите на ЕС не излъчат нов председател на ЕК и не бъде утвърден съставът на новата комисия, правомощията на досегашните комисари следва да бъдат удължени. Когато еврокомисар подаде оставка, тя следва да бъде приета от председателя на ЕК, а държавата на произход на еврокомисаря следва да предложи негов заместник. Докато постът е свободен, правомощията на оттеглилия се еврокомисар се поемат от някой от останалите му колеги.

Споделяне

Още от Европа