Еврокомисарят Антонио Таяни: Трябва да се даде нов тласък на икономиката в Европа

Антонио Таяни и Пламен Орешарски. Сн: БГНЕС

Мерките на правителството за създаване на по-добри условия за бизнеса и подкрепата за малките и средните предприятия беше един от акцентите на срещата днес на министър-председателя Пламен Орешарски със заместник-председателя на Европейската комисия и комисар по промишленост и предприемачество Антонио Таяни, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет във вторник след края на срещата.

Премиерът е изтъкнал решенията на кабинета, с които се облекчава административната тежест. Той е отбелязал и промените в Закона за обществените поръчки, които подобряват достъпа на малките и средните предприятия до тях.

Министър-председателят е определил като прекрасна инициативата на заместник-председателя на ЕК да се организират мисии по целия свят, които да търсят възможности за инвестиции, и по този начин да се подкрепи европейската индустрия.

"Необходима е реиндустриализация на Европа и на страните-членки", е заявил комисар Таяни.

Премиерът Орешарски е отбелязал, че това е една от целите на кабинета, която е отразена и в управленската програма на правителството. "Фискалната стабилност е необходима, но не е достатъчна. Трябва да се насърчават икономиката и растежът. Това е в интерес на фискалната стабилност", е отбелязал министър-председателят.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева е подчертала на срещата, че мерките на правителството отчитат ефекта, който те ще имат върху малките и средните предприятия.

"Всичко, което правим, трябва да е полезно за тях", е отбелязала Бобева. Тя е добавила, че са предвидени и антимонополни мерки, които да насърчат конкуренцията.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е обърнал внимание на подготовката на Националната стратегия за насърчаване на малкия и средния бизнес. "За нас е важно предприятията да се насърчат към високотехнологично производство", е отбелязал министърът. Той е акцентирал върху значението на иновациите и на предприемачеството, както и на обучението на младите хора в тази посока.

Комисар Таяни е потърсил подкрепата на премиера и за друга своя инициатива - за проследяване на произхода на стоките, която е от значение за борбата срещу фалшификатите.

Премиерът Орешарски е изразил положителна нагласа към инициативата и е отбелязал, че това е важен елемент за конкурентоспособността на европейския бизнес.

"Необходимо е да се даде нов живот на управлението на реалната икономика", е казал още комисар Таяни. Той е изтъкнал, че на заседанието на Европейския съвет през февруари ще бъдат обсъждани именно решения, които ще дадат нов тласък на икономиката. Таяни е посочил колко е важно участието на премиера Орешарски на срещата на правителствените и държавните ръководители, за да се чуе стратегията, по която се работи с редица министри от ЕС.

На срещата вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова е коментирала с комисар Таяни необходимостта да бъдат ускорени съдебните процедури, за да се улесни бизнесът.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?