Еврокомисарят Крис Патън призова Блеър да въведе еврото

Еврокомисарят за външните отношения Крис Патън призова в днешния брой на в. Таймс британския премиер Тони Блеър да въведе без повече отлагане еврото във Великобритания, предаде Ройтерс.

"Изглежда на един смел и добре подготвен премиер, както и на визията му за съдбата на Великобритания, са били нанесени големи вреди, след като изглежда готов по-скоро да поема рискове за постигането на целите на американски президент, отколкото да осъществи своите собствени", пише Патън, който е един от двамата британски представители в Еврокомисията.

Той призовава Тони Блеър, известен като еврофил, да отхвърли възраженията на еврофобски настроения финансов министър Гордън Браун и да продължи напред. "Колко струва глобалната лидерската роля на г-н Блеър, когато той не може да се наложи дори над собствения си съсед", пише Патън.

През следващите няколко седмици се очаква Гордън Браун да обяви, че Великобритания не е изпълнила 5-те основни икономически условия, които той определи като необходими за влизането ѝ в еврозоната. След това не е ясно дали правителството ще повтори икономическите оценки и догодина или въпросът ще бъде отложен до следващите избори.
Общественото мнение в страната продължава да е враждебно спрямо въвеждането на еврото. Крис Патън обаче разкритикува и идеята за "5-те теста" на Гордън Браун, като посочва, че те не представляват абсолютната икономическа истина, а са просто начин за "институционализиране на ветото на финансовия министър върху надеждите на премиера и интересите на страната".

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?