Еврокомисарят по миграцията поиска граничният контрол вътре в Шенген да спре

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос

Извънредният граничен контрол вътре в европейската зона за пътуване без паспорти не трябва да бъде продължаван, защото бежанският поток стихва, заяви най-високопоставеният представител на ЕС по миграцията, цитиран от Асошиейтед прес.

Системните проверки на личните документи са забранени в т.нар. Шенгенско пространство, съставено от 26 държави, но бяха направени изключения за Австрия, Дания, Германия, Швеция и Норвегия, която не е членка на ЕС, да наложат контрол по своите граници.

 

Страните казват, че контролът - въведен през 2016 г., след като предната година около един милион мигранти влязоха в Европа - е необходим от съображения за сигурност.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обаче каза, че макар и проверките да са оправдани, причините за тяхното въвеждане "вече ги няма".

"Мисля, че това е моментът да се върнем към нормалното функциониране на Шенген", каза той пред журналисти.

Според Аврамопулос външните граници сега са по-стабилни, сделката по миграцията с Турция работи добре, а потокът на мигранти от Турция към гръцките острови миналия месец е бил с 81 процента по-малък от този през август 2016 г.

"През последните две години работихме в кризисен режим, сега е моментът да излезем от кризата", каза Аврамопулос.

Споделяне

Още от Европа