Еврокомисарят по правосъдието симпатизира на протестиращите българи

Вивиан Рединг

"Симпатиите ми са към българите, протестиращи срещу корупцията. България трябва да ускори реформите". Това казва еврокомисарят по правосъдиите, основните права и гражданството Вивиан Рединг в интервю за вестник "24 часа". Рединг е и заместник-председател на Европейската комисия.

"Сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност", заявява тя.

Европейската комисия следи с безпокойство последните събития в България., казва Вивиан Рединг и обяснява, че в Брюксел уважават правото на страната да решава вътрешни въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло.

"Сегашните политически събития и обществени протести в България рисуват ясна картина и показват нуждата от промяна в страната. В същото време те сигнализират, че българското общество е много обезпокоено за върховенството на закона. Политическата ситуация в България е поляризирана. Еврокомисията призовава всички политически сили в страната към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната", казва Рединг.

Заместник-председателят на ЕК ще бъде на посещение в България на 22 и 23 юли. Тя ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, както и с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

"Искам да чуя какво мислят българите за Европа, какво очакват от Европейския съюз и къде биха искали да видят напредък в следващите 10, 20 или 50 години. Идвам в София не да моля гражданите за гласа им в урната, а да чуя гласа им", казва още Рединг пред "24 часа“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?