Еврокомисарят по търговия е обвинен за финансови измами

Обвиненията станаха известни часове, след като Карел де Гухт обяви, че пак ще се кандидатира за ЕК

Карел де Гухт

Еврокомисарят по въпросите на търговията белгиецът Карел де Гухт е обвинен във финансови измами и ще бъде изправен пред съда, съобщиха в петък белгийските медии, цитирани от БТА.

Белгийската данъчна администрация го обвинява, че е укрил приходи от продажбата на акции, като не ги е посочил в данъчната си декларация. Властите в Брюксел настояват еврокомисарят да възстанови на бюджета 900 000 евро, които е укрил.

Очаква се делото да започне на първа инстанция в края на ноември, половин година преди изборите за нов Европейски парламент и назначаването на състава на следващата Европейска комисия.

Часове преди да бъде оповестена информация за обвиненията, де Гухт обяви пред белгийските медии, че е готов за нов мандат като еврокомисар и няма никакво намерение да се връща в националната политика.

Точно преди година малтийският еврокомисар Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и защитата на потребителите, подаде оставка заради обвинения, че е действал в интерес на малтийски тютюнопроизводител, като е наложил забрана за други тютюневи продукти. Разследването бе проведено от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Дали отричаше до последно обвиненията и твърдеше, че е станал жертва на корпоративни интереси.

През март 2011 г. корупционен скандал разтърси Европейския парламент, след като трима евродепутати се съгласиха да продадат услугите си срещу 100 хиляди евро годишно на репортери под прикритие от британския в. "Сънди таймс". Офертата бе приета от бившия румънски вицепремиер Адриан Северин, Зоран Талер, който е бивш външен министър на Словения, и австриецът Ернст Щрасер - бивш министър на вътрешните работи.

В първи коментар от Брюксел ЕК настоя да не бъдат смесвани случаите с принудения да напусне поста си еврокомисар Джон Дали и обвинения в укриването на данъци еврокомисар Карел де Гухт, предаде кореспондент на БТА. Според говорителя на комисията Пиа Хансен, в случая с Де Гухт става дума за проблем от частен характер.


Уважаваме презумпцията за невинност, многократно сме заявявали, че този въпрос е свързан с период, преди Де Гухт да бъде определен за комисар, заяви говорителят. Разследването
засяга дела, несвързани с функциите му на комисар, добави Хансен.


Тя съобщи, че Де Гухт днес е разговарял с председателя на ЕК Жозе Барозу и го е уверил, че не е допуснал нарушенията, в които е обвинен. Това е частен административен въпрос, заяви Хансен.

Насърчавам ви да не смесвате двата случая (на Дали и на Де Гухт), иначе ще подведете читателите си, настоя Хансен. В отговор на въпроси тя уточни, че еврокомисар може да напусне поста си, например, по покана на председателя на ЕК (както се случи с Дали - бел. кор.). Хансен допълни, че декларациите за имотно състояние и за конфликт на интереси на кандидатите за еврокомисари се внасят пред Европейския парламент и тази институция има възможността да ги оцени.


Попитана дали кодексът за поведение на еврокомисарите предвижда те да си вземат отпуск, докато са предмет на разследване, Хансен поясни, че кодексът не разглежда всякакви възможни случаи. Като белгийски гражданин Де Гухт ще понесе отговорността си, но не става дума за делата му като еврокомисар, излъчен от Белгия, посочи Хансен. Тя отбеляза, че до отстраняването на Джон Дали се е стигнало на основата на разследване на Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ).

По-рано тази година пред ЕП генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер заяви, че няма безспорни доказателства Дали да е замислил или съучаствал в престъпление. Още при отстраняването на малтийския представител в ЕК от комисията посочиха, че дори неговото оневиняване няма да доведе до възстановяването му на поста.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?