Еврокомисията дава 1 млрд. лв. на дребния бизнес у нас

Средствата се предоставят под формата на грантове и финансови инструменти

Еврокомисията дава 1 млрд. лв. на дребния бизнес у нас

Над един милиард лева ще предостави Европейската комисия на малките и средните предприятия у нас под формата на грантовe и финансови инструменти през 2016 г.

Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев след подписването на споразумението с ЕК, Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия".

България е първата страна в региона и трета в ЕС, след Испания и Малта, която се включва в новата европейска инициатива. По нея се предоставя по-лесен достъп до капитал за малките фирми чрез финансови посредници.

Очакванията са от новата програма за се възползват над 3000 малки и средни фирми. Така ще има ефект за всички – по-висок икономическия растеж и доходи и съответно повече платени данъци в бюджета, каза Томислав Дончев. Той се надява парламентът бързо да ратифицира споразумението за да може още през есента бизнесът да се възползва от парите.

Новата програма

Новата оперативна програма "Инициатива за малки и средни предприятия" е с бюджет от 102 милиона евро. Средствата идват от Европейския фонд за регионално развитие. За разлика от останалите програми, по тази не се изисква съфинансиране от българска страна.

Предвидено е 102 млн. евро да бъдат предоставени на бизнеса чрез финансови посредници. Обикновено това са банки, които добавят част от своя ресурс. Така очакванията са мултиплициращият ефект от програмата да бъде шесткратен, като стигне до 600 милиона евро отпуснати кредити за малки и средни предприятия, каза икономическият министър Божидар Лукарски.

Банките ще предоставят гаранции за кредитиране на малки и средни предприятия при по-изгодни условия. Това ще намали високите изисквания за обезпечения по заеми и ще облекчи съществено предприемачите в набавянето на свеж финансов ресурс за дейността им.

Новата програмата дава по-високи гаранции в сравнение с предишните подобни финансови инструменти, заради участието на ЕИБ и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), посочи Лукарски. По думите му това е една от инициативите, на които Еврокомисията възлага надежди да събуди финансовия ресурс в банките.

Пари за над 3000 фирми

Очакваме повече от 3000 български малки и средни предприятия да се възползват от инициативата при преференциални условия, каза изпълнителният директор на ЕИФ Пиер Луиджи Джилиберт.

Според него тази инициативата ще създаде нови възможности за предприемачите, ще генерира растеж и нови работни места. "Това е добър пример как еврофондовете подпомагат реални инвестиции в реалната икономика", заяви Валтер Дефа, генерален директор на "Регионална и градска политика" в ЕК.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?