Еврокомисията непреклонна за ІІІ и ІV блок

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на енергетиката смята, че има малко законови  България да иска повторно пускане на ІІІ и ІV реактор на АЕЦ “Козлодуй” въз основа на чл. 36 от договора за присъединяване на страната към ЕС, който предвижда България да поиска защитни мерки при сериозни икономически проблеми.

Преди ден министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров каза, че България не желае преразглеждане и повторно ратифициране на договора ни за присъединяване към ЕС, което би било политически невъзможно, и ще настоява за задействане на чл. 36.

Говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Фернан Тараделас заяви във вторник пред БНР, че няма промяна в позицията на ЕК за двата реактора. Ангажиментът за затварянето им е част от присъединителния договор и той вече представлява основно европейско законодателство, каза Тараделас.

Той заяви още, че ЕК е отпуснала достатъчно много пари за заместващи мощности и повишаване на енергийната ефективност. По думите му Еврокомисията остава отворена за диалог с българските власти, ако те имат нови аргументи.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България