Еврокомисията одобри сделката за бТВ между СМЕ и "Тайм Уорнър“

Европейската комисия разреши придобиването на компанията собственик на бТВ - "Сентръл юръпиън медиа ентърпрайзис" (СМЕ) от американската компания "Тайм Уорнър" (Time Warner). Това се посочва в съобщение на европейската институция.

Цената на сделката засега остава тайна.

Според Брюксел предложената транзакция няма да има отрицателни последици за конкуренцията, тъй като дейностите на страните са предимно допълващи се и не са в пряка конкуренция помежду си.

Двете компании държат правата да разпространяват различен тип медийно съдържание. Според заключенията на Еврокомисията CME залага на безплатното разпространение на ефирни телевизионни програми, докато американската "Тайм уорнър“ по-скоро на платеното съдържание и филмови канали. 

По информация на Ройтерс на този етап американската компания ще придобие дела на създателя на СМЕ - Роналд Лаудър, който държи 49.9% от капитала на медийната група. Правата върху този пакет от акции изтича в края на юни. 

CME, която е базирана на Бермудските острови, е собственик на множество телевизионни канали в Европа. Тя навлезе на българския пазар с покупката на бТВ от "Нюз корпорейшън" (News corp.) на Рупърт Мърдок през 2010 г., като сделката беше оценена на около 400 млн. долара. СМЕ има телевизионни канали в Чехия, Хърватия, Румъния и Словакия и в по-малка степен в Унгария и Молдова.

Американската компания "Тайм Уорнър" е активна в развлекателния бизнес и медийния сектор в целия свят чрез мрежа от подразделения.

Споделяне

Още от Бизнес