Еврокомисията одобри спасителния план на Берлин за Луфтханза

Еврокомисията одобри спасителния план на Берлин за Луфтханза

Европейската комисия обяви, че е одобрила проекта на Германия за рекапитализиране на Луфтханза (Lufthansa), която е най-големият авиопревозвач на Стария континент, предаде АФП. Този проект е на стойност 6 милиарда евро, с които да бъде преодоляна кризата, свързана с новия коронавирус.

Мярката е част от по-мащабен спасителен план, който предвижда и държавна гаранция за заем от 3 милиарда евро, която Германия планира да даде на компания по силата на схема за подпомагане, вече одобрена от Брюксел през март, обясни европейската изпълнителна власт в комюникето си.

Акциите на Луфтханза (Lufthansa) поскъпнаха с над 27 на сто в ранната търговия, след като и милиардерът инвеститор Хайнц Херман Тийле подкрепи правителствения план за спасяване на германския национален авиопревозвач на стойност 9 милиарда евро (10,12 милиарда долара), предаде Ройтерс.

Ще гласувам за предложението, каза Тийле, който притежава 15,5 на сто от Луфтханза, пред в. "Франкфуртер алгемайне".

Освен това часове преди днешното ключово извънредно общо събрание на акционерите на Луфтханза ръководството ѝ и синдикатът на летателния персонал УФО (UFO) се споразумяха по програма за икономии от 500 милиона евро, които компанията трябва да направи заради сериозните си финансови затруднения.

Тази програма предвижда замразяване на заплатите, ранно пенсиониране и периоди на техническа безработица за стюардите и стюардесите, се посочва в общо комюнике след снощните преговори между профсъюза и ръководството на Луфтханза.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес