Еврокомисията поиска промени в проекта за конституция

Европейската комисия ще поиска промени в предложения проект за първата конституция на Европейския съюз, така че всяка страна-членка да запази правото да има свой еврокомисар с пълни правомощия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Позицията на Еврокомисията, която официално ще бъде одобрена в сряда, ще поиска няколко промени в проекта, приет през юни от Конвента за бъдещето на Европа, съобщи говорител на Еврокомисията.

Мнението ѝ ще бъде изпратено на 25-те сегашни и бъдещи членове, чиито лидери започват на 4 октомври в Рим преговори по проекта.

Мнозинството от по-малките държави искат всяка страна-членка да има пълноправен еврокомисар, а реформаторите твърдят, че това ще направи Еврокомисията, която сега има 20 членове, неуправляема, когато съюзът се разшири и обхване 30 страни през следващите години.

Комисията няма да настоява за коренни промени, но ще иска повече въпроси да се решават с мнозинство, както и по-ясно определяне на пълномощията на бъдещия президент на Европейския съвет.

"Ние сме политически реалисти", заяви говорителят Стефан де Ринк, цитиран от Ройтерс.

"Няма да искаме драстично разширяване на гласуването с мнозинство, но смятаме, че има място за творчески решения в конкретни области, където би могло да отпадне националното право на вето", каза той без повече подробности.

Най-острата критика той отправи към предложението да се свие Комисията до 15 членове с право на глас, които да се избират чрез ротация измежду членовете, а 15 други еврокомисари без право на глас да им помагат.

"Еврокомисията ще се получи много странно животно, ако тръгнем по пътя, който Конвентът предложи с компромиса в последния момент - с еврокомисари от първа и втора категория", заяви Де Ринк. "Това би разрушило колективния характер на институцията", добави той.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?