Еврокомисията порица бившия комисар Нели Крус

Нели Крус

Европейската комисия изрази порицание срещу бившия еврокомисар по цифровизацията Нели Крус (Холандия) заради допуснати нарушения на Кодекса за поведението на комисарите.

Комисията е установила, че Крус е била в ръководството на дружество, регистрирано в Панама, докато е била на поста си в ЕК - обстоятелство, което тя не е съобщила. Отчита се, че Крус може да не е знаела, че името ѝ не е било заличено от регистрите на фирмата, както и че тя не е получавала възнаграждание за участието си в дружеството.

Крус не е подала също всички данни, които е трябвало да впише в декларацията си за 2015 година. Затова ЕК е предприела действия да възстанови сумите, изплатени на Крус като полагащо се обезщетение при напускането на институцията.

Нели Крус беше два мандата еврокомисар от 2004 до 2014 година. Преди това тя е била министър в правителството и депутат в парламента на Холандия. Крус членува в холандската Народна партия за свобода и демокрация част от Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?