Еврокомисията приветства новото правителство в Северен Кипър

Европейската комисия изрази задоволство от сформирането на новото правителство в признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), предаде АФП.

Комисията определи стъпката като "първи положителен сигнал" за решаването на кипърския въпрос.

"Положително събитие е фактът, че представителят, който бе избран от турската общност в Кипър, успя да състави екип, който да действа с ясни цели - подновяване на преговорите на базата на плана на ООН за обединение на Кипър", каза днес говорителят на ЕК Жан-Кристоф Филори.

Новият кабинет на СКТР бе сформиран в неделя от проевропейската Турска републиканска партия (ТРП) на Мехмет Али Талят, която спечели най-голяма подкрепа на парламентарните избори в СКТР на 14 декември миналата година, и Демократическата партия на сина на турския кипърски лидер Рауф Денкташ - Сердар Денкташ.

Вчера Рауф Денкташ обяви, че е одобрил състава на новото правителство и е назначил Талят за премиер.

Говорител на Демократическата партия съобщи днес, че е възникнал проблем при изпълнението на необходимите критерии за встъпване в длъжност на трима от министрите в новия кабинет, предаде Ройтерс.

"Възникна конституционен казус, тъй като по конституция министрите трябва да са живели в СКТР най-малко три години преди да бъдат избрани", каза говорителят. По думите му на това изискване не отговарят трима от излъчените от Демократическата партия министри. Въпросът ще бъде обсъден в парламента на СКТР днес следобед, каза още говорителят.

Новият премиер на СКТР Мехмет Али Талят обаче заяви, че този проблем няма да изложи на риск правителствената коалиция. По думите му най-лошият сценарий е Демократическата партия да посочи нови имена за тези постове.

"Правителството беше сформирано и одобрено и затова не е изложено на риск", добави Талят.

Турската републиканска партия получи шест министерски кресла в новия кабинет, а Демократическата партия - четири. Двете политически формации имат общо 26 депутатски места в 50-местния парламент на СКТР.

Съставянето на новото правителство отваря пътя за подновяване на преговорите с кипърските гърци и евентуално споразумение за повторно обединение на острова преди 1 май, когато международно признатата гръцка Република Кипър официално ще стане член на ЕС.

Евентуално споразумение до 1 май ще позволи на острова да влезе обединен в ЕС. Ако до тази дата не бъде намерено решение на кипърския въпрос, ще бъде приета единствено Република Кипър, а Турция на практика ще се окаже в положението на окупационна сила на територия на ЕС.

Кипър е разделен на две части след намесата на турската армия през 1974 г., последвала инспириран от Гърция преврат на кипърските гърци. През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърската турска република, призната единствено от Турция, която поддържа там между 30 000 и 33 000 свои войници.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: