Еврокомисията разследва строежите на къмпинг "Корал"

Еврокомисията разследва строежите на къмпинг "Корал"

Европейската комисия започва разследване срещу България заради строителството на бившия къмпинг "Корал" в община Царево.

Това е разпоредил еврокомисарят по околната среда Янез Поточник, се казва в отговор на Генерална дирекция "Околна среда" в ЕК до сдружението "Да запазим Корал", съобщи председателят му Атанас Русев пред бТВ.

Според него Еврокомисията предприема разследването, защото държавата нехае за мястото.

"Незаконното там е самата сделка за плажа през 2003 г., при която държавата е била ощетена с милиони. Има над 20 строителни разрешения издадени, и те са незаконни", каза Атанас Русев.

По думите му това не е новост, тъй като предишното управление на регионалното министерство и тогавашният министър Лиляна Павлова е изпратила тези разрешения в съда или ги е отменила.

"Кметът се е разпоредил да бъдат създадени тези документи и главният архитект е знаел", посочи той.

Очакванията са Еврокомисията да направи пълно разследване и да има налагане на парична санкция.

Според договора с наематели на "Корал" там може да се извършва търговска дейност без да се уточнява каква точно.

Еврокомисията предприема разследването срещу страната ни след като на три пъти българската прокуратура установи, че няма никакви нарушения и всичко е законно. За награда пък действащите лица, участвали в скандалната сделка като бившият кмет на Царево Петко Арнаудов  получиха високи държавни постове.

Последното разследване по случая беше прекратено през октомври от Окръжната прокуратура на Бургас. То беше за престъпление по служба заради сделката за продажба на общински земи край плажа Корал на частен инвеститор. В сделката беше замесен бившият кмет на Царево Петко Арнаудов, който правителството на Пламен Орешарски постави начело на горското стопанство в региона.

През 2002 г. общинският съвет на Царево продава земята край плажа само срещу 7 долара квадратния метър на "Витатур инвест" АД, чиято оферта е била за още по-скромната цена от 3.5 долара. Компанията е създадена само няколко месеца преди това, а съдружници в нея са три фирми, чиито собственици са свързани с известното предприятие за производство на захарни изделия "Победа" АД. Изпълнителен директор на предприятието тогава е сегашният кмет на Бургас от ГЕРБ Димитър Николов. Тогава той е и областен секретар на СДС-Бургас с пряка отговорност да надзирава хората си в Царево.

През 2006 г. "Витатур" плаща на общината 261 000 лв. неустойки за нереализирания проект и след това чрез свързани фирми започва разпродажбата на земите на цени от 200 до 400 евро. В крайна сметка кръгът около Димитър Николов спечелва от препродажбата на общинската земя около 40 млн евро, посочва "Биволъ".

Споделяне

Още по темата

Още от България