Еврокомисията ще финансира стажовете на 280 000 учащи

Европейската комисия стартира кампанията We Mean Business за насърчаване на предприятията да създават повече работни места за стажанти. Целта е да се повишат уменията на младите хора и шанса им да започнат работа, съобщи пресслужбата на Брюксел.

От друга страна стажовете могат да донесат ползи и за предприятията. Със своите идеи младите могат да изиграят ключова роля за продуктивността и конкурентоспособността на фирмите в бъдеще, е посочено в прессъобщението.

Европейската комисия, чрез схемите си “Леонардо за Винчи” и “Еразъм”, ще осигури финансова подкрепа за 280 000 стажа на учащи се от професионалното обучение и висшето образование.

Кампанията We Mean Business ще подкрепи усилията на държавите членки за справяне с безработицата сред младежите, която в някои държави от ЕС е достигнала до неприемливо високи равнища, каза Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта. По думите ѝ специално внимание ще бъде отделено на ценността на стажовете в чужбина, които могат да подобрят езиковите умения на участниците.

Проведени проучвания показват, че малко предприятия са осведомени за възможността да приемат стажант в рамките на европейска програма. Кампанията We Mean Business има за цел да промени това положение и да изтъкне ползите от стажовете в чужбина за предприятията.

Кампанията разполага със собствен уебсайт, който съдържа информация и препратки към интернет сайтове относно начините да се организира или да се намери стаж в чужбина в рамките на европейските програми.

В държавите членки ще бъдат организирани събития за повишаване на осведомеността, предназначени за търговските камари, агенциите за регионално развитие, организациите за подпомагане на стопанската дейност и други “разпространители на идеи”, които могат да изтъкнат ползите от стажовете в чужбина за предприятията.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?