Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Еврокомисията установи съществен напредък на България

0 коментара

Редовният доклад на Европейската комисия за България констатира съществен напредък на страната ни в повечето области. Традиционно той е разделен на три основни глави - политически критерии, икономически критерии и способност на страната да изпълнява задълженията, свързани с членството в ЕС.

Според Европейската комисия България продължава да отговаря на политическите критерии, като се изтъква съществения напредък, постигнат през последната година по отношение на съдебната реформа. Специално се отбелязват приемането на закона за съдебната власт през юли и конституционните промени, гласувани през септември.

От комисията обаче настояват България да продължи реформите в съдебната система. Изрично се посочва, че са необходими още усилия за реорганизация на следствието, за да стане част от изпълнителната власт.

В доклада се отчита и напредък по отношение на административната реформа, като се цитира приетия закон за държавната администрация и създаването на съвет за модернизиране на държавната администрация. Посочено е обаче, че на практическо ниво административния капацитет все още остава слаб.

Еврокомисията отново отбелязва като слабости отношението на държавата към децата, настанени в социални домове, към ромите и към психично болните.

В доклада е записано, че корупцията остава проблем и България трябва да продължи усилията в тази област. Като основен проблем е посочен и трафика на хора, както и необходимостта от противодействие на трафика на наркотици.

В икономическата част на доклада Брюксел препотвърждава миналогодишната си оценка, че България има функционираща пазарна икономика.

Европейската комисия прави и крачка напред в оценката си за способността на българската икономика да издържи на конкурентния натиск на европазарите. В доклада се казва, че българската икономика "трябва да бъде в състояние да отговори на натиска на конкуренцията и пазарните сили в рамките на съюза в краткосрочен план при условие, че продължава да изпълнява програмата за реформи, за да премахне съществуващите трудности". В миналогодишния си доклад Брюксел бе отбелязъл, че българската икономика ще може да се справи с конкурентния натиск в средносрочен план.

Страната ни е оценена високо заради "забележителното" ниво на макроикономическата стабилност, ниската инфлация, високите темпове на икономически растеж и постоянно намаляващата безработица.

Комисията обаче смята, че са необходими реформи в административната и съдебната система, както и структурни реформи в икономиката, за да се подобри гъвкавостта на пазарите и да се повиши доверието в икономиката.

Еврокомисията отчита затрудненията в приватизацията като фактор за забавяне на притока на чужди инвестиции в страната.

Качеството на инфраструктурата Брюксел оценява като ниско, но бавно подобряващо се.

В доклада е записано, че през идните години може да се очаква значително подобряване на слабо развитата в момента информационно-телекомуникационна инфраструктура на основата на приватизацията на БТК и на либерализацията в сектора. Трябва да се приключи приватизацията на БТК, казва Брюксел.

Еврокомисията оценява като ниска рентабилността в енергийния сектор и отбелязва, че нейното повишаване е резерв и за увеличаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Брюксел отбелязва и нежеланието на българската държава да издаде лиценз за частен жп превозвач, въпреки постъпилите две молби за това, което пречи на конкуренцията в сектора. Държавната БДЖ продължава да отчита значителни загуби, които се покриват чрез субсидии, макар и в по-малък размер през 2002 г. в сравнение с предходната година.

Еврокомисията констатира, че намалява относителното значение на земеделието за икономиката. Тя отбелязва обаче, че малките и средни предприятия все още са затруднени да правят бизнес в България както поради неефикасната административна и съдебна система, така и поради липса на достъп до финансиране, информация и управленски умения. В тази връзка Брюксел отчита и наличието на сива икономика.

В доклада се оценява положително темпото на сближаване на българското законодателство с това на ЕС. В същото време обаче се казва, че трябва да се положат повече усилия по отношение на неговото прилагане.

Специално внимание се обръща на забавените промени в закона за обществените поръчки и необходимостта от натрупване на опит при прилагането на законодателството, свързано с отпускане на държавни помощи.

В доклада се казва, че е постигнат напредък по отношение на правосъдието и вътрешните работи, но е налице необходимост от структурни промени, които да гарантират прилагането на достиженията на общността.

Всички оценки на българските политици - и управляващи, и опозиция, по отношение на доклада бяха единодушно положителни.

"Хубав до скучност доклад", коментира евроминистър Меглена Кунева. Докладът е изключително позитивен, не съм виждал досега по-положителна оценка на предприсъединителна програма, каза и финансовият министър Милен Велчев при завръщането си от среща на финансовите министри на страните членки и кандидатките в Брюксел. По думите му, този доклад дава реално основание България да приключи преговорите в следващите няколко месеца.

България получи признание и за втория основен икономически критерий - конкурентоспособността, реформата в съдебната система бе оценена високо, отново се потвърди, че продължаваме да отговаряме и на политическите критерии за членство, коментира председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси Даниел Вълчев.

Като положителен оцени доклада и Димитър Абаджиев от СДС, но с допълнението, че е важно да се обърне внимание и на препоръките както в икономическата област, така и с продължаването на съдебната реформа, включително изваждането на следствието от съдебната власт.

Атанас Папаризов от БСП също посочи, че двата "болни" въпроса, свързани с административния капацитет и съдебния капацитет, пораждат задължения и към българското правителство, и към парламента да се ускори законодателството и изграждането на съответните институции. Папаризов подчерта значението на съдебната реформа за бизнессредата в България.

Крайно време е парламентът да обсъди резултатите от новата организация за използване на предприсъединителните фондове с център финансовото министерство, защото това е ключов въпрос за възможностите на България реално да усвоява средства от ЕС след присъединяването си, а не само на книга, отбеляза той.

И той отбеляза като положителен факт констатацията на Брюксел, че България може да се справи в краткосрочен план с конкурентния натиск на европазара, но я обвърза с готовността на държавния бюджет, представен от правителството, да подкрепи подготовката на българския бизнес за реално състезание с европейския.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.