Еврокомисията в битка срещу отпора на Испания за енергийно сливане

Еврокомисията в битка срещу отпора на Испания за енергийно сливане
Битката за бъдещата собственост на енергийните компании в Европа продължава, като тази седмица Брюксел поиска бързи отговори от Мадрид във връзка с планираното испанско-германско сливане.

По-рано тази година испанското правителство реши да наложи стриктни условия за евентуалната продажба на най-голямата испанска енергийна групировка Endesa на германския енергиен гигант E.ON.

В момента Испания е засипана от обвинения за протекционизъм.

Европейската комисия изпрати писмо с остър тон, подписано от комисаря по конкуренцията Нели Круз, която настоява Мадрид да прекрати протекционистките, според Брюксел, възражения срещу сливането на двете компании.

Испания трябва да отговори до края на седмицата.

Сливането на Endesa и E.ON ще създаде най-голямата в света енергийна групировка. Проектът получи благословията на Брюксел, но Националната енергийна комисия в Испания постави 19 условия на германската E.ON, която възнамерява да плати 27 милиарда евро за придобиването на най-голямата електрическа компания в Испания.

По-рано тази година друга испанска енергийна компания - Gas Natural- пожела да купи Endesa за 21 милиарда.

Подобна сделка щеше да превърне новата компания в третия по големина енергиен гигант в света. Макар че самата Endesa се противопоставяше на това сливане, то бе приветствано от испанското правителство, което насърчи раждането на нов национален гигант. Впоследствие обаче на сцената се появи E.ON и катурна офертата на Gas Natural, предлагайки по-висока цена.  

Макар че Мадрид не изразява публично възраженията си срещу E.ON, правителствени представители дадоха да се разбере, че предпочитат Endesa да остане в испански ръце.

За броени дни правителството на социалиста Сапатеро прие постановление, с което даде повече власт на националния енергиен регулатор, който получи право на вето върху сделки, за които прецени, че засягат стратегически национални интереси.

В същото време в Европейската комисия нарастват опасенията, че ефектите от десетки години либерализация биват погубвани, след като националните правителства се борят да не допуснат водещи компании да отидат в чужди ръце.

Еврокомисията се притеснява от появата на нови пазарни бариери, които заместват вече съборените. Брюксел нееднократно предупреди, че протекционистките мерки просто няма да бъдат толерирани.

ЕК се стреми към създаване на общоевропейски енергиен пазар, на който оперират смесени енергийни компании. Испания обаче се позова на чл. 21 от регулациите на ЕС в областта на сливанията, като блокира сделката с аргумента “обществена сигурност”.

Веднага след като Испания прие постановлението, ЕК откри дисциплинарни производства и настоя Мадрид да обясни взетите мерки.

В момента конфликтът се задълбочава.

По-рано този месец испанският енергиен регулатор одобри сливането на E.ON с Endesa, макар и с резерви. Испанският регулатор постанови, че сделката може да бъде осъществена, ако сливащите се компании се съгласят да продадат голяма част от производствения капацитет и се откажат от контрола върху няколко атоми централи. Новата обединена компания освен това се иска да продаде своите активи на островните испански територии, както и в северноафриканските анклави Сеута и Мелила.

И E.ON, и Endesa се обявиха срещу поставените условия, които бяха изтълкувани като опит на националния регулатор да играе в полза на Gas Natural, която е най – голямата испанска газова компания.

Междувременно в пресата изтече информация за писмото на еврокомисаря Нели Круз, макар съдържанието да се води за конфиденциално. Обвиненията към Испания са в “произволна дискриминация” срещу E.ON, нарушаване на европейските принципи за равно третиране и недискриминация и възпрепятстване на свободното движение на капитали.

Официално ЕК не е излизала с официален коментар по случая. Според източници от Брюксел, обаче, Испания много трудно ще може да оправдае действията си.

Ако Нели Круз стигне до заключение, че Испания наистина действа в нарушение на закона, ЕК има властта да отмени решението на националния енергиен регулатор и би могла да направи това доста бързо.

Конфликтът около тази сделка бе предшестван от подобен спор между Франция и Италия по-рано тази година. Сливането на двете водещи френски компании Suez и Gaz de France в една от най-големите световни газови групировки бе обявено няколко дни след като италианският енергиен гигант Enel заяви интерес към придобиване на белгийското подразделение на Suez, което се явява най-голямата компания да комунални услуги в Белгия, Холандия и Люксембург.

Европейската комисия заяви на 19 юни, че ще открие задълбочено проучване във връзка със сливането, като обясни, че то може да има негативен ефект върху конкуренцията и свободния пазар във Франция и Белгия.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?