Еврокомисията в спор за разходите в селските райони

Европейската комисия спори дали разходите за развитие на селските региони в периода 2007-2013 г. да са в размер на 1 процент или 1,14 на сто.

Комисарят за земеделието и селските райони Мариан Фишер Боел се обяви срещу по-ниската горна граница на разходите, тъй като ЕС трябва да осигури достатъчно средства до 2013 г., за да създаде работни места и да защити околната среда. Това съобщи информационният сайт planetark.com, като цитира изказване на Боел пред Комисията по селско стопанство към Европейския парламент.

Селските райони обхващат 90 процента от територията на ЕС и в тях живее около половината от неговото население. Финансирането на селските райони чрез Общата селскостопанска политика предстои да бъде одобрено за следващия бюджетен период - от 2007 г. до 2013 година.

Докато Европейската комисия иска да увеличи разходите в бюджета на ЕС до средно 1,14 процента от брутния национален доход на съюза, то основните нетни вносители в неговия бюджет - Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Швеция, са на мнение, че горната граница трябва да бъде 1 процент от БНД.

За селските райони ЕК желае бюджетът да бъде 14,2 млрд. евро до 2013 година. По това време ЕС ще включва и България и Румъния.

"Ако исканията на клуба на привържениците на вноската от 1 процент бъдат удовлетворени, то тогава развитието на селските райони ще трябва да плати цената", каза г-жа Боел.

Средствата за развитието на селските райони в периода 2007-2013 г. трябва да бъдат определени през юни т. г. Границите на разходите за т.нар. пазарни мерки, като например субсидиите, бяха определени през октомври 2002 година.

Споделяне
Още от Бизнес