Еврокомисията в спор за разходите в селските райони

Европейската комисия спори дали разходите за развитие на селските региони в периода 2007-2013 г. да са в размер на 1 процент или 1,14 на сто.

Комисарят за земеделието и селските райони Мариан Фишер Боел се обяви срещу по-ниската горна граница на разходите, тъй като ЕС трябва да осигури достатъчно средства до 2013 г., за да създаде работни места и да защити околната среда. Това съобщи информационният сайт planetark.com, като цитира изказване на Боел пред Комисията по селско стопанство към Европейския парламент.

Селските райони обхващат 90 процента от територията на ЕС и в тях живее около половината от неговото население. Финансирането на селските райони чрез Общата селскостопанска политика предстои да бъде одобрено за следващия бюджетен период - от 2007 г. до 2013 година.

Докато Европейската комисия иска да увеличи разходите в бюджета на ЕС до средно 1,14 процента от брутния национален доход на съюза, то основните нетни вносители в неговия бюджет - Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Швеция, са на мнение, че горната граница трябва да бъде 1 процент от БНД.

За селските райони ЕК желае бюджетът да бъде 14,2 млрд. евро до 2013 година. По това време ЕС ще включва и България и Румъния.

"Ако исканията на клуба на привържениците на вноската от 1 процент бъдат удовлетворени, то тогава развитието на селските райони ще трябва да плати цената", каза г-жа Боел.

Средствата за развитието на селските райони в периода 2007-2013 г. трябва да бъдат определени през юни т. г. Границите на разходите за т.нар. пазарни мерки, като например субсидиите, бяха определени през октомври 2002 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?