Еврокомисията встъпи в длъжност, разтърсена от нов скандал

В понеделник, с встъпването в длъжност на новата Европейска комисия, избухна нов конфликт - около французина Жак Баро, еврокомисар по транспорта, чиято оставка бе поискана от евродепутати.

Те настояха избора на Баро да бъде преразгледан, тъй като той не разкрил по-рано, че е съден за незаконно присвояване.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу застана зад новия еврокомисар по транспорта.

В понеделник Баро изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Жозеп Борел, в което признава, че е бил обект на съдебно преследване, започнало през 1995 г. и приключило през 2000 г. Баро уточнява, че съдебната процедура е била срещу всички лидери на френската партия Демократически и социален център. В писмото той подчертава, че никога не му е било забранявано да заема обществен пост.

Еврокомисарят обаче не посочва по какви обвинения е признат за виновен, нито каква присъда е получил, тъй като присъдата е била амнистирана от президента Жак Ширак и следователно е престанала да съществува съгласно френското законодателство.

Говорителка на ЕК заяви, че Барозу би предпочел да е бил запознат с въпроса по-рано, и допълни, че той е научил за случая едва миналия четвъртък. Тя обаче каза, че според новия председател на ЕК Баро е обяснил случая задоволително и трябва да продължи да изпълнява задачите си като еврокомисар по транспорта.

В понеделник ЕК най-после започна своята работа, макар и с триседмично закъснение. Барозу трябваше да оттегли първоначалния състав на комисията, тъй като евродепутати от левицата заплашиха да я отхвърлят заради номинацията на Роко Бутильоне за комисар по правосъдието.

Консервативният католик, смутил депутати с изявленията си, че хомосексуализмът е грях, бе оттеглен и сменен с италианския външен министър Франко Фратини. Барозу внесе още две кадрови промени в екипа си, преди да го представи отново пред Европейския парламент в четвъртък, който одобри комисията, но постави редица условия.

Последният скандал с френския комисар избухна миналата седмица, когато британската антиевропейска Независима партия разкри, че Баро е бил съден и поиска неговата оставка.

По-рано Мартин Шулц, лидерът на социалистите, втората по големина група в Европарламента, настоя Баро да се срещне с висши парламентарни представители и да обсъдят проблемите с миналото му.

Лидерът на третата по големина парламентарна група, на либералите, настоя Баро да не встъпва в длъжност преди да се изясни случая. По думите на Граам Уотсън, новите разкрития сериозно са компрометирали френския еврокомисар.

Депутати изтъкнаха, Баро не е дал пълен отчет за миналото при предварителните изслушвания в комисиите.

Френският закон за амнистията не позволява на медиите да изнасят подробности по съдебни дела като това на Баро.

Споделяне

Още от Свят