След като България три месеца нищо не прави

Еврокомисията заплаши да спре окончателно парите за екология

В срок от два месеца трябва да се решат проблемите с търговете

Еврокомисията заплаши да спре окончателно парите за екология

Европейската комисия заплаши да спре окончателно парите по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Причината е, че три месеца България не е отговорила на писмото на Брюксел от ноември какви мерки е предприела, за да подобри системите си за контрол при управлението на евросредствата по ОПОС.

Това е причината миналата седмица Брюксел да изпрати ново предупредително писмо, този път на български, с което уведомява властите, че може да спре окончателно плащанията по ОПОС. Това съобщи говорителката на Еврокомисията по въпросите на регионалната политика Ширин Уилър на пресконференция в Брюксел.

"Това означава, че технически в следващите месеци може да бъде взето решение за спиране на плащанията, ако няма задоволително решение по посочените от ЕК проблеми с оперативната програма. Те са свързани най-вече с тръжните процедури, контрола и управлението. Българските одитни власти признават съществуването им и в тяхно лице ние виждаме надежден орган, с който можем да работим", каза Уилър.

На въпрос чия е вината за слабостите в програмата Уилър отговори, че не трябва да се обвинява една или друга политическа партия, защото част от проблемните проекти са отпреди години, но други са по-скорошни. "Много е важно това да не се превръща в политически футбол", каза Уилър. Тя изрази надежда, че при адекватна реакция в следващите месеци проблемите може да бъдат решени и плащанията да бъдат възстановени.

Българската администрация не реагира на английски

Въпреки че министърът на околната среда Искра Михайлова многократно обеща, че до началото на февруари ще е ясна българската позиция и предприетите мерки по спрените плащания по ОПОС, такава официално все още не е представена в Брюксел, стана ясно от изявлението на Уилър.

Причината е, че първото предупредително писмо от ноември е било на английски и според тълкуванията на родната администрация ние не сме били длъжни да отговорим на него, разказаха източници на Министерството на околната среда пред Mediapool.

Принципно срокът за отговор на запитване от страна на ЕК обикновено е два месеца.

След като не е бил изпратен отговор на писмото на английски, миналата седмица е получено второ писмо от ЕК до българските власти, този път на български, като надеждата на Брюксел е да получат отговор поне на това писмо в срок от два месеца. Това означава, че до началото на април българските власти най-после трябва да вземат решение какво правят с финансовата корекция по ОПОС – плоска (процент от оспорваната сума) или за всеки отделен проект.

Последно на 7 февруари министърът на околната среда Искра Михайлова заяви, че се върви към плоска финансова корекция за плащанията в периода 2009-2012 г. По думите ѝ минималната санкция, която може да се очаква, е 40 млн. евро.

Говорителят на ЕК Ширин Уилър уточни, че засегнатата сума от спрените плащания възлиза на 182 млн. евро. Това са средствата, които Брюксел засега отказва да ни възстанови заради нарушения при търговете.

Тънката брюкселска линия

Временното спиране на средствата означава, че в срок от два месеца страната нарушител трябва да се поправи – т.е. да подобри системите си за контрол, като защити това аргументирано в ЕК. Окончателното спиране означава, че страната не е успяла да се поправи в този срок и за това парите се спират окончателно, докато се поправи.

Тъй като на първото писмо от ноември, което е на английски, българските власти не са реагирали по никакъв начин, то за това сега Брюксел плаши, но този път на български, вероятно за да бъде разбран правилно от правителство с окончателно спиране на парите, обясниха експерти пред Mediapool.

Ако българските власти обаче отново реагират неадекватно и наистина се стигне до окончателно спиране на плащанията по ОПОС, те могат да бъдат възстановени само с решение на колежа на комисарите. Това е значително по-дълга и сложна процедура, което може да постави под риск изпълнението на ОПОС и да натовари допълнително бюджета на страната.

От ноември Брюксел не възстановява пари по ОПОС, плаща се от бюджета

На практика от ноември ЕК не възстановява средства на България по ОПОС и плащанията по проектите стават изцяло с бюджетни средства.

Бавенето на отговора от българска страна означава, че скоро парите няма да бъдат възстановени. Първоначалните намерения бяха това да се случи през февруари -март по думите на екоминистъра Искра Михайлова.

По правилото n+2 за 2014 г. по ОПОС трябва да бъдат разплатени 426 млн. евро, за да няма загуба на средства в края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?