Евроконсерваторите приеха ВМРО, но не и "Атака"

Въпреки усилията на Бареков, Сидеров остана извън АКРЕ преди евровота

снимка БГНЕС

ВМРО беше приета в Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ) в петък по време на форум в Рим. Евродепутатът Николай Бареков не е гласувал против приемането на ВМРО, въпреки непрестанните му атаки срещу партията.

През последните месеци евродепутатът атакуваше ВМРО при всеки удобен случай. В началото на февруари дори заяви, че ВМРО няма да бъде приета в АКРЕ заради "фашистките истории на Каракачанов".

Още миналата година евроконсерваторите показаха, че се нуждаят от колкото се може повече гласове, защото искат да обърнат мнозинството в Европейския парламент след изборите през май. Тогава те използваха Бареков като шанс за създаване на консервативна коалиция в България. Идеята обаче се провали и предизвика напрежение между партиите, които влизат в този спектър. Изглежда все по-вероятно България да не помогне на "европейската консервативна вълна".

Въпреки това АКРЕ и групата на консерваторите и реформистите в европарламента (ЕКР) разчитат на всеки възможен евродепутат. За тях е логично да приобщят към себе си колкото се може повече партии преди евровота. В това число влиза ВМРО, но не и "Атака", която подаде документи за членство преди месеци, но няма да стане част от алианса преди изборите.

Решението на АКРЕ да приеме ВМРО не е изненада. Партията беше подала документите си преди време, но отлагаше присъединяването си и чакаше от алианса да бъде изключена Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това се случи в началото на тази година.

Заедно с ВМРО за член на АКРЕ е била приета и македонската партията ВМРО - ДПМНЕ.

"Атака" в АКРЕ - мисията (не)възможна

Докато Бареков заявяваше, че ВМРО няма да влезе в АКРЕ, той защитаваше тезата, че в Рим ще бъде взето решение дали "Атака" ще се присъедини към евроконсерваторите. Това така и не се случи. Пред присъединяването на партията на Сидеров има сериозна пречка – АКРЕ не признава анексирането на Крим от Русия, а Сидеров пламенно го защитава.

В петък в Рим от партията на Бареков са защитили кандидатурата на "Атака" пред АКРЕ, но в отсъствието на какъвто и да е представител от формацията на Сидеров. Презентацията е била за евентуално бъдещо присъединяване.

Изглежда, че заигравката на Бареков с "Атака" представлява опит на бившия телевизионен водещ да се задържи на политическата сцена. Още от миналата година той лобира "Атака" да стане част от АКРЕ. Преди месеци двамата със Сидеров стоплиха отношенията, след като години наред си разменяха обиди. Но през октомври се разбраха, че вече са "пораснали момчета" , готови на съюз в името на "консерватизма".

Идеята беше формацията да е "Патриоти плюс" - трите партии от ОП (Атака, ВМРО и НФСБ) и други формации да се съберат. По това време от ОП признаха, че Сидеров настоява да е водач на общата евролиста, но ВМРО и НФСБ бяха твърдо против. Още по-негативно настроени бяха към идеята за коалиция с Бареков.

След представянето на идеята за "Патриоти+" Сидеров никога повече не се появи на събитие с Бареков и започна да отрича някога да е поставял ултиматум да е водач на евролистата на ОП.

Евродепутатът не се отказа и постави индиректен ултиматум на българските "консерватори" - или влизат в новата му коалиция "Обединени консерватори", или не стават част от АКРЕ. След това усилено започна да се говори за евентуална коалиция между "Атака" и Бареков за евровота.

В началото на февруари евродепутатът обяви, че не само са водени разговори между него и Сидеров, но двамата са минали през "всички детайли" и дори са обсъждали общата им предизборна кампания. Сидеров дълго не отричаше думите на Бареков, но преди дни обяви, че въобще не бил говорил за коалиция с евродепутата. Междувременно "Атака" се дистанцира и от "патриотите".

Как сближаването между Бареков и Сидеров повлия на ОП

Пред Mediapool депутати от ВМРО и НФСБ обясниха, че все пак е имало разговори между партията на Бареков и "Атака". От това излиза, че Сидеров е целял да си "вдигне цената" пред коалиционните си партньори чрез Бареков. Резултатът обаче бе обтягане на отношенията в коалицията, която е част от управляващото мнозинство.

В продължение на месеци трите партии от ОП не могат да проведат разговор как ще се явяват на евровота, а все по-вероятно изглежда да не са заедно. Тази седмица НФСБ издигна лидера си Валери Симеонов за водач на листа и обяви, че се обмисля самостоятелно явяване на изборите. Сидеров също заговори за отделно участие. Мотивите им бяха еднакви - формациите в коалицията вече показвали, че не искат да са заедно на евровота.

Симеонов обвини ВМРО, че структури на партията предварително са подкрепили Ангел Джамбазки за нов мандат в европарламента, а "Атака" - че се заиграват с Бареков. Само ВМРО предложи вътрешни избори за водач на обща листа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?