Еврокритики за пенсионната реформа, бежанците и ромите

Стартира инициативата "Младежка гаранция" за намаляване на безработицата

Ласло Андор и Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Похвала за административната реформа и критика за замразяването на пенсионната реформа, за структурната безработица, бежанците и ромите е отправил еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор на среща с премиера Плавен Орешарски в София в понеделник. Срещата продължи около час.

Андор е на посещение у нас във връзка със старта на новата инициатива на Еврокомисията "Младежка гаранция", чиято цел е намаляване на безработицата сред младите.

Пенсионната реформа

Ласло Андор е критикувал остро решението на правителството да замрази пенсионната реформа и неяснотите какви мерки смята да предприеме страната ни по ключови въпроси като изравняването на възрастта на мъжете и жените и ранното пенсиониране. Това стана ясно от изказването на Орешарски след срещата. Андор не коментира темата, въпреки че беше поканен от българския премиер.

В момента пенсионната реформа се ревизира и се провеждат интензивни обсъждания със социалните партньори, за да има по-ясна визия по нея през есента и да се предприемат стъпки през следващата година, каза Орешарски след срещата.

Противно на препоръките на Еврокомисията едно от първите неща на правителството на Пламен Орешарски беше да замрази възрастта и стажът за пенсиониране през тази година. Това стана по настояване на БСП. Отложено беше и решаването на проблема с ограничаване на ранното пенсиониране, както и за изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените.

Според Националната програма за реформи, одобрена от кабинета, изравняването на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените ще стане след 2021 г. Решението все още не е взето. По думите на социалния министър Хасан Адемов и на финансовия Петър Чобанов това може да стане най-рано през септември.

Младежката безработица

Младежката безработица и програмите за заетост, интеграцията на бежанците и на ромите у нас, както и проблемът със структурната безработица са били другите въпроси, които са обсъдили Орешарски и Андор, по думите на българския премиер.

"Европейската икономика излиза от една дълга рецесия, но същевременно безработицата продължава да е значителен проблем в редица държави членки на ЕС, включително и в България", каза еврокомисарят по заетостта.

Той припомни за възможностите на новата инициатива на ЕС за борба с младежката безработица, която се казва "Младежка гаранция". Тя предвижда всички младежи до 25 години в рамките на четири месеца да получат предложение за работа или за допълнително обучение.

За България отпуснатият ресурс е 55 млн. евро за тази и следващата година, като схемата се открива официално във вторник. За целта на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в центъра на София ще бъде разположена шатра, където в рамките на три дни от 11 до 19 часа експерти ще дават съвети на възможностите за кандидатстване.

Проектът "Младежка гаранция" е свързан и с важни реформи по отношение на заетостта и професионалната квалификация, отбеляза Андор. "Трябва да продължим с по- добър дневен ред за икономически просперитет и социално включване", каза еврокомисарят и допълни, че структурната безработица е проблем, който тревожи.

Административната реформа

Еврокомисарят по заетостта похвали правителството единствено за плана му за реформи в администрацията.

"Даваме висока оценка за плана на правителството за реформи в администрацията и желаем успех при неговото реализиране", каза Ласло Андор.

Премиерът Орешарски благодари за оценката и заяви, че кабинетът ще се фокусира върху изпълнението на набелязаните мерки. Той изтъкна, че в обществото има ясно разбиране за необходимостта от подобряване на административните услуги.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа