Евролибералите призоваха Борисов да развали коалицията с "Обединени патриоти"

 Ги Верхофщадт

Групата на либералите в Европейския парламент, чиито член е ДПС, призова премиера Бойко Борисов да развали коалицията си с "Обединени патриоти" (ОП), като поставя този въпрос в контекста на българското европредседателство, което е приоритет за Борисов. ДПС настоява още отпреди да е съставено правителството в него да не участват националисти, но явно конкретният повод за позицията на АЛДЕ е скандалът със снимките на вече бивши представители на ОП във властта, които бяха оправдани от вицепремиера Валери Симеонов, позволил си на свой ред "майтапчийски" коментари за концлагера "Бухенвалд".

"Бъдещето на България не бива да бъде в ръцете на крайни националисти. Много съм загрижен, тъй като участието на "Обединените патриоти" в управлението поставя под въпрос ценностите, в които страната се е врекла при присъединяването си към ЕС. Европа вече изпита какво се случва, когато ксенофобията и езикът на омразата спечелят, когато обществата се поляризират и разделят на етническа основа. Не бива да допускаме тази грешка отново", пише в позиция на председателя на ПГ на АЛДЕ Ги Верхофщадт, разпространена в четвъртък.

"Министър - председателят на България Бойко Борисов, а заедно с него и семейството на ЕНП, носят отговорност за бъдещето на България, както и за успешното провеждане на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Борисов трябва са преоцени коалиционните си взаимоотношения и да покаже, че ще има нулева толерантност към крайни и националистически прояви на членове на правителство", допълва се в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа