Евролидерът в телематичните услуги "Виасат" купи български оператор

Евролидерът в телематичните услуги "Виасат" купи български оператор

Европейският лидер в телематичните услуги "Виасат Груп" (Viasat Group), стъпва на българския пазар, купувайки българския лидер в областта "ЮроДжиПиЕс" (EuroGPS). Дружеството вече ще се казва "Виасат Технолоджи" (Viasat Technology) и идеята е така да се създаде синергии в областта на иновациите, R&D и производството на групата.

"Виасат" има 43-годишна история в областта на продукти и услуги в телематиката, телекомуникациите, застраховането и Интернет на нещата (Internet of Things). Компанията има сериозен принос в развитието на usage based застраховките на автомобили. Разполага с над 2100 центрове за инсталация по цял свят и 150 оператора в кол център само в Италия, което е сериозна предпоставка за нивото на сигурността на шофьорите, които ползват услугите. "Виасат" има над 2 милиона произведени, инсталирани и сервизирани GPS устройства; 10 дъщерни дружества в Европа и Южна Америка. Благодарение на решенията на Viasat Group застрахователния пазар, телекомите, компании за бързооборотни стоки, логистични и спедиторски фирми, фирми за коли под наем и други, получават решения, с които оптимизират своите разходи и управляват бизнеса си по-ефективно.

"ЮроДжиПиЕс" държи над 50% от пазара у нас с предлаганите от фирмата индивидуални решения според нуждите на клиента. Развива самостоятелни софтуерни и хардуерни решения, позволяващи икономии зо 30 процента на разходите за поддръжка и управление на автопарк. Работи с близо 1000 корпоративни клиента, сред които международни компании от секторите телекомуникация, дистрибуция и логистика, сигурност, строителство, земеделие и много други.

За последните няколко години компанията агресивно се развива в сферата на интелигентните транспортни системи, като успешно внедрява "умни" решения за цялостния градски транспорт в четири водещи града в България, както и в Скопие, Македония.

Основната цел на сделката е превръщането на българската компания в хъб за разработка на нови технологии на групата в сферата на управлението на автопаркове и интелигентни градски транспортни системи, плюс развитие на производствен център за хардуерните решения, което ще доведе до повишаването на цялостната конкурентоспособност на групата на глобалния пазар.

От "Виасат" планират допълнителна инвестиция в разкриване на нови работни места, вдигане ефективността на разработките в градската мобилност и дигитализацията на бизнес процесите, заяви основателят и главен изпълнителен директор на групата Доменико Петроне.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?