Евролидерите обсъдиха и скандала около Кембридж Аналитика и Фейсбук

Евролидерите обсъдиха и скандала около Кембридж Аналитика и Фейсбук

Личните данни на гражданите на ЕС "трябва да бъдат напълно защитени", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от ДПА.

Той каза това след като държавните и правителствените ръководители на страните членки обсъдиха на срещата си в Брюксел скандала с британската компания Кембридж Аналитика за неправомерно използване на личните данни на милиони потребители на Фейсбук.

"За всички лидери бе ясно, че личната неприкосновеност и данни на гражданите трябва да бъдат напълно защитени. Взимаме този въпрос много на сериозно", каза Туск.

 

Той призова за спазване и прилагане на европейското и националните законодателства в тази сфера.

 

Европейският съюз планира да прилага по-строго законодателство за защита на потребителите по отношение на социалните медии и имейл доставчиците като Фейсбук и Джимейл, предаде Ройтерс.

Това става в момент, когато се обръща по-голямо внимание на защитата на данните след избухналото възмущение от начина, по който Фейсбук борави с данните.

Съгласно проектопредложението властите биха могли да налагат глоби от най-малко 4 процента от оборота. В момента органите за защита на потребителите в ЕС могат да налагат единствено малки глоби, а някои въобще нямат правомощия да санкционират компании за нарушаване на законодателството в тази област.

Това е нов пример за по-строги правила в ЕС за технологичните гиганти след съобщенията, че политическата консултантска фирма "Кембридж аналитика" е злоупотребила с данните на 50 милиона потребители на Фейсбук в опит да повлияе върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Предложението предвижда да се разшири прилагането на законодателството на ЕС за защита на потребителите, обхващайки "безплатни" цифрови услуги, за които потребителите предоставят свои лични данни, вместо да плащат пари - като съхраняването на данни в облак, социалните медии и електронните пощи.

Лидерите от ЕС призоваха социалните мрежи да гарантират прозрачни практики и напълно да защитават личните данни.

"Необходимо е социалните мрежи и цифровите платформи да гарантират прозрачни практики и пълна защита на личния живот и личните данни на гражданите", заявиха лидерите от ЕС след заседание в Брюксел.

"Законодателството на ЕС и на държавите трябва да се уважава и прилага", казаха те.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?