Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Евролидерите отново се опитват да преодолеят различията си за миграцията

Борисов: Границите на ЕС да се пазят както едно време между Западен и Източен Берлин

0 коментара
Новата сграда на Европейския съвет в Брюксел

Европейският съвет (държавните и правителствени лидери на страните в ЕС) започнаха двудневно заседание в Брюксел, на което ще обсъдят, военното сътрудничество, санкциите срещу Русия, преминаването към втората фаза на преговорите за Брекзит, включваща търговските отношения между Лондон и ЕС, и идеите на Европейската комисия за развитие на еврозоната.

В пълния си 28-членен състав (заедно с премиера на Великобритания) тази вечер лидерите ще започнат срещата си с въпросите на миграцията - начините за "драстично засилване" на миграционната политика на ЕС, за да се предотвратят нови "масови пристигания" на мигранти като през 2015 година, както и какво да се прави с квотите за разселване на бежанци.

По тези два големи въпроса не се очаква никакво решение преди юни догодина, отбелязва агенция Франс прес. На тези дебати, организирани на вечеря при закрити врата, няма да има писмени заключения, каквито ще бъдат изготвени по други теми от срещата на върха като Брекзит.

В навечерието на последното за годината заседание на държавните и правителствените ръководители председателят на Европейския съвет Доналд Туск предизвика острата реакция на Европейската комисия заради оценката си, че задължителните квоти за разселване на мигранти не работят и са довели до разединение, отбелязва БТА от белгийската столица.

В писмото си по повод заседанието Туск изрази очакването за "честен политически разговор" на тази тема. Той призова до юни догодина държавите в Общността да направят предложения за промени в регламента от Дъблин и заяви готовност, ако дотогава няма съгласие, сам да предложи изход. Според действащия регламент държавите в ЕС, през които мигрант е влязъл в ЕС, са отговорни за разглеждането на молбата му за предоставяне на закрила.

Туск казва, че дебатът около задължителните квоти за преразпределение на мигранти "се е оказал силно конфликтен" и определя отделеното му внимание като "диспропорционално". Според него темата за задължителните квоти се е оказала "неефикасна".

Той очерта няколко предизвикателства и поуки по въпроса с миграцията, като отбеляза необходимостта от защита на външните граници, увеличаване броя на върнатите мигранти, дългосрочно финансиране на проекти в държавите, откъдето те идват. По неговите думи проблемът с миграцията, особено от Африка, няма да отпадне в следващите десетилетия.

Писмото на Туск предизвика остра реакция от най-силно засегнатите от мигрантския поток страни – Гърция и Италия, но бе одобрена от Полша.

"Доналд Туск направи ненавременно и ненужно изказване по въпроса за бежанците и не смятам, че предложението му има шанс да бъде прието", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Няма да приемем никакво изречение в заключителната декларация (на срещата на върха на ЕС тази седмица), което не се позовава на равна подялба" на приема на пристигащите в Европа мигранти, добави Ципрас.

Новият полски министър-председател Матеуш Моравецки изрази обаче задоволство, че съпротивата на Полша срещу допускането на бежанци в Европа изглежда печели по-голяма подкрепа в Европейския съюз.

"Доволен съм от всички гласове, които подкрепят нашата позиция и подход към въпроса за бежанците", каза полският премиер в Брюксел. Според него Европа не би трябвало да приема бежанци, но би трябвало да им помага в бежански центрове другаде. Моравецки прави своя чуждестранен дебют на среща на върха на ЕС. Това е първа проверка дали той ще може да заличи задълбочаващия се разрив между полското правителство и Брюксел, отбелязва АП.

Меркел и Макрон призоват за единство по въпроса с мигрантите

Страните от Европейския съюз не могат да показват само "избирателна солидарност" по въпроса с мигрантите, каза германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА. "По мое мнение не може да има такава избирателна солидарност сред държавите членки на ЕС", заяви Меркел след пристигането си за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.

Според нея новият подход на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за отказване от задължителните мигрантски квоти в ЕС "не е достатъчен". Тя предупреди, че сегашната миграционна система в ЕС "въобще не работи", защото поставя прекалено голямо бреме върху граничните държави, поради което е необходима и вътрешна солидарност в общността.

"Ние се нуждаем от солидарност не само за регулирането и управлението на миграцията . . . на външните граници - това е добро и важно, но имаме нужда и от вътрешна солидарност", заяви Меркел.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова днес всяка държава членка на ЕС "да даде своя принос" за постигането на разбирателство по миграционната политика, предаде Франс прес.

Пристигайки на срещата, Макрон каза, че се надява дебатите тази вечер между 28-те държавни глави и правителствени ръководители за квотите за прием на бежанци да "даде политическа рамка", за да "се стигне до резултати през 2018 г." Двайсет и осемте, смята той, трябва да постигнат разбирателство за общи правила за предоставянето на убежище и обща политика за граничен контрол.

Европейската миграционна политика предизвика голямо разцепление в ЕС, тъй като страните от Вишеградската група (Унгария, Словакия, Полша, Чехия) отказват да приемат кандидати за убежище, идващи през Средиземно море. Четирите страни обявиха, че ще дадат 35 милиона евро помощ за дейностите на Италия по контрол на миграцията в Либия.

Макрон приветства жеста на "добра воля" на Вишеградската четворка, но каза, че това "не решава всичко".

Формулата на Борисов

Попитан дали страната ни е съгласни да отпаднат задължителните квоти за преразпределяне на мигрантите от Гърция и Италия, премиерът Бойко Борисов заяви пред български журналисти в Брюксел, че "ние в момента сме в малко деликатна ситуация, понеже след две седмици България поема председателството на ЕС и ще трябва да балансира между всички позиции“.

"Затова моето мнение, което отстоявам открай време, много ясно решава тези въпроси“, добави Борисов.

Първо според него ЕС трябва "да се намесим много силно в геостратегическата политика, която се води в момента“, понеже "това е най-богатото, най-доброто място за живеене с огромен Брутен вътрешен продукт“.

"Виждате президента Тръмп, президента Путин, президента Ердоган, Арабската лига... Вземат се решения, които носят след това някакви последици. Нека не ги охарактеризираме какви са. Ние къде сме? Спорът какъв е днес – между Юнкер, Туск и съответно между всички нас: колко пари и как да приемаме все повече и повече мигранти. Значи, едни водят войните и ползват репарациите от петрола, а други ще се избием колко пари да дадем, кой колко мигранти да поеме. И е видно, че народите, особено в граничните страни на ЕС, това не им харесва. Не само не им харесва. Пагубно е за всяка политическа партия, която го подкрепи. Виждате, че Европа се разтресе, в държави, в които никога това не се е говорело, загубиха основни партии избори. Налага се да се правят коалиции в какъв ли не тип само и само да се спаси политическото пространство или да има управление“, аргументира се Борисов.

На второ място според него, границите на ЕС трябва да се пазят така "както се пазеха едно време“.

"Всеки, който иска да влезе в Европа, да влезе по два начина. Тези, които бягат от войни докато се спасят, сме длъжни, защото сме и най-хуманните, а и виновни като цяло, да бъдат обгрижени, така както всяко едно човешко същество заслужава нормален начин на живот. Тези, които са икономически мигранти, ще бъдат спирани и ще отидат там, където биват искани. Ако биват искани. С това приключва за мене спора между всички колеги“, затвори темата Борисов.

Попитан какво е имал предвид, когато казва, че границите трябва да се пазят като едно време, той отговори: "Имах предвид силна охрана, каквато имаше между Западен и Източен Берлин“.

 

В отговор на въпрос той уточни, че предлага засилване на дипломатическия подход, а не изпращането на армии навън. Говоря за дипломация, с армиите се видя какво става - изпратиха и американците, и турците, и руснаците - изпребиха хората там, разрушиха държавите, милионите мигранти и милиардите евро, които плащаме, са в Европа. Длъжни ли сме за това, че водят войни, България да приеме десетки хиляди мигранти, попита Борисов. След като непрекъснато сме потърпевши, питам защо ни няма на срещите, на които се събират да взимат решения, добави той.

Другите точки в дневния ред

Преди началото на дебата по миграцията се състоя церемония по повод обособяването на европейското отбранително сътрудничество, което Туск определи като пример за единството на ЕС. По този въпрос Бойко Борисов уточни, че нашата страна има три проекта - за наблюдение в Черно море и за военно сътрудничество.

 

Тази вечер Европейският съвет ще изслуша докладите на канцлера на Германия Ангела Меркел и на президента на Франция Еманюел Макрон за изпълнението на споразуменията от Минск. Очаква се санкциите срещу Москва, въведени от ЕС покрай присъединяването на Крим към Руската федерация, да останат в сила за още шест месеца. По въпроса със санкциите срещу Русия българският премиер отбеляза, че мненията в ЕС са разделени. Едните държави са твърдо за отпадане на санкциите - Унгария, Гърция и много други; има други като Полша, които са изключително против, поясни той.

По желание на Белгия на заседанието ще бъде разисквано решението на президента Доналд Тръмп за преместване на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Утре Европейският съвет ще обсъди хода на преговорите с Лондон. Европейската комисия и Европейският парламент подкрепиха постигнатите досега договорености и препоръчаха да започнат преговорите за бъдещите отношения Великобритания-ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес, че следващата фаза от преговорите за Брекзит ще бъде истинско изпитание за единството на ЕС. "Нито за миг не се съмнявам, че истинският тест за нашето единство ще бъде втората фаза от преговорите за Брекзит", каза Туск пред журналисти при пристигането си за срещата на върха.

 

За преговорите по оттеглянето на Великобритания премиерът Борисов посочи, че нищо не е решено все още. Той съобщи, че следващата седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще бъде в София. След като няма пари, срокове и кога техническите споразумения ще влязат в сила - затова предния път бях скептик. Имаше малко еуфория преди седмица в Брюксел, че всичко върви добре, вчера ни попариха. Нека изчакаме, защото принципът "Докато за всичко не сме се разбрали, значи за нищо не сме се разбрали" е в пълна сила в този случай. Виждате, че дори Британия се тресе в парламента, това е изключително сложен процес, коментира министър-председателят.

Също утре лидерите на ЕС ще обсъдят предложенията на ЕК за обособяването на Европейски валутен фонд в помощ на държавите, които предстои да се присъединят към еврозоната. Ще бъде разгледано и предложението за създаване на поста на европейски икономически и финансов министър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.