Евролидерите подписаха новия договор на ЕС

Евролидерите подписаха новия договор на ЕС

Лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз подписаха в четвъртък новия европейски договор, който заменя проекта за конституция на ЕС, отхвърлена чрез референдуми от Франция и Холандия, предадоха световните агенции.

Документът, който ще е известен като Лисабонския договор, бе подписан в манастира "Св. Йероним" в португалската столица, символ на могъществото на страната през ХV и началото на ХVІ век, когато държавата открива пътя по море до Индия.

Премиерите и външните министри на всяка страна положиха подписите си под преведения на 23-те официални езика на ЕС документ със сребърни писалки, осигурени от португалското председателство на ЕС. През това време хор изпълняваше "Одата на радостта" на Бетовен.

От българска страна договора подписаха премиерът Сергей Станишив и външният министър Ивайло Калфин. 

Договорът бе одобрен на 19 октомври в Лисабон след няколко месеца сложни преговори. Очаква се той да влезе в сила на 1 януари 2009 г., преди следващите избори за Европейския парламент. За целта той ще бъде ратифициран бързо от националните парламенти на еврочленките, които ще избегнат по този начин рисковани референдуми.

Единствено Ирландия настоява за провеждането на референдум за одобряването на новия документ. Великобритания, Холандия, Франция, Дания и Чехия категорично се обявиха против, за да избегнат опасността от евентуално отхвърляне на договора. Дори Полша, в която референдумът се смята за безопасен, обяви, че няма да организира национално допитване.

Договорът за реформиране на ЕС разширява демокрацията и мястото на Европа в света, каза в началото на церемонията по подписването председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

"Европа бе блокирана и не знаеше как да напредне и ние намерихме решението чрез този договор", заяви португалският премиер Жозе Сократиш.

"Франция, която години наред бе извън Европа, ще заеме отново полагащото ѝ се място", отбеляза от своя страна френският президент Никола Саркози.

Въпреки че не се нарича конституция, в Лисабонския договор има цели пасажи от отхвърления от Франция и Холандия документ. В новия договор, който е плод на 10-месечни усилия, не се споменава нищо за европейско знаме или химн, нито пък е включен целият текст на Хартата за човешките права.

Веднага след влизането в сила на договора ще започнат проблемите около прилагането му, прогнозират агенциите. Те ще бъдат свързани най-вече с новите престижни постове на върховен представител за външната политика и сигурността, радващ се на повече правомощия, и постът на председател на Европейския съвет, които ще изострят конкуренцията между участниците в алианса за контрол върху тези важни направления.

Вече бяха спрегнати няколко имена за втория пост - на  бившия британски премиер Тони Блеър, на датския премиер Андерс Фог Расмусен, на белгийския премиер Ги Верхофстат, на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер и на бившия полски президент Александър Квашневски.

В новия документ се премахва досегашната система на шестмесечно ротационно председателство. Заради разрастването на ЕС до 27 страни ще бъде намален броят на комисарите. Европейският парламент получава повече правомощия  и ще може да изменя или отхвърля проектозакони на ЕС.

Подписването на важния документ бе приветствано от ЕК, която счита, че новият договор ще даде възможност повече да се наблегне на въпросите, по които гражданите изразяват загриженост -  заетостта и икономическия растеж, енергията и изменението на климата, миграцията.

В същото време на специален уебсайт ЕК представя по достъпен начин новостите, които договорът въвежда в политиките, както и институционалните реформи.

Непосредствено след церемонията лидерите ще заминат за срещата на върха на ЕС в Брюксел, която се открива в петък. Германският канцлер призова това събитие да се състои също в Лисабон, за да се спестят средства и най-вече, за да се избегне вредното влияние върху околната среда, което ще имат емисиите на самолетите на европейските лидери. Белгийците обаче настояха срещата на върха на ЕС да бъде в Брюксел, както е предвидено в предходни европейски договори.

Португалците пък се заинатиха новият европейски договор да бъде подписан именно в Лисабон, защото е приет именно под португалското председателство.

В крайна сметка европейските лидери решиха да пътуват по двама и по трима до двете места на срещите на върха, за да се намалят вредните емисии от самолетите. За първи път заедно на борда ще летят шведският премиер Фредрик Рейнфелд и датският му колега Расмусен. Финландецът Мати Ванханен ще пътува заедно с естонския премиер Андрус Ансип. С един самолет ще летят и белгийският премиер Верхофстат, неговият холандски колега Ян Петер Белкененде и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Споделяне

Още от Европа