Евролидерите правят нов опит да се разберат за бюджета до 2020 г.

Меркел песимист за споразумението, споровете за орязването на парите продължават

Франсоа Оланд, Марио Монти и Мариано Рахой обсъдиха на тристранна среща в Брюксел вижданията си за бюджетната рамка на ЕС до 2020 г., сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните членки на Европейския съюз се събраха в четвъртък в Брюксел в нов опит да се разберат за бюджета на общността в периода 2014-2020 г., но заради доизпипване на предложението за компромис срещата на върха бе отложена веднъж с два часа и половина до 16.30 часа по Гринуич, а после с още един час, предадоха световните агенции.

 

Въпросът дали да бъде намален следващият седемгодишен бюджет на ЕС продължава да разделя Париж и Берлин и се очаква и този кръг на двудневни преговори да бъде дълъг и тежък. Докато френският президент Франсоа Оланд защитава разходите на Европейския съюз, германският канцлер Ангела Меркел настоява за намаление на бюджета. Позицията на Германия е подкрепена от Великобритания и Холандия. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обаче е против онези, които искат по-голямо намаление.

 

Моите колеги и аз не сме готови да приемем страните-членки да направят същите грешки на европейско ниво, които са допуснали в държавите си - да се съгласят на бюджетен дефицит. Аз заявявам съвсем ясно, че няма да подпиша подобно споразумение, каза Шулц преди срещата.

 

Меркел заяви в Брюксел, че не е убедена в постигането на споразумение, заради все още твърде раздалечените позиции. Тя каза, че ще направи всичко възможно да има споразумение, защото е нужна предвидимост на фона на икономическата несигурност и високата безработица в Европа.. Германският канцлер посочи, че не е ясно дали няма да се стигне до ситуация, в която мнозинството ще трябва да приеме годишен бюджет на траншове. По думите ѝ важно е да се балансират предпазливите разходи и солидарността между нетните платци и бенефициенти в бюджета на ЕС.

 

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че няма да се съгласи, ако ЕС забрави земеделието и растежа. Той заяви, че е дошъл да търси постижимо споразумение. "Ако някои не проявят разум, ще направя така, че да ги вразумя, но до известна степен", каза държавният глава.

 

Ако бюджетът не бъде орязан допълнително, няма да има споразумение, заяви от своя страна британският премиер Дейвид Камерън. “ЕС трябва да постигне ефективност и да бъде сигурно, че парите се харчат разумно", допълни той.

 

Холандският премиер Марк Руте се съгласи, че "не може да се обясни на европейските граждани, че трябва да има икономии навсякъде, а Европа да продължава да харчи пари". Той обеща да подкрепи разходите за наука, иновации, растеж и заетост.

 

Българският премиер Бойко Борисов заяви, че като страната, която дава най-малко, а получава най-много от европейския бюджет, целта ни е да получим малко повече от това, което досега усвояваме от фондовете.

 

Бихме желали да бъдем включени и в програмите за справяне с младежката безработица, да бъде подпомогната по-нататъшната дейност по АЕЦ "Козлодуй", допълни премиерът. Той отбеляза, че България е финансово дисциплинирана държава и това го е изстрадал българският народ.

 

Парите, които страната усвоява от европейските фондове, отиват за инфраструстура, екология, административен капацитет. През България преминават пет основни транспортни коридора, това касае всички държави в ЕС, това е средство за свързването на Европа с Азия, коментира Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?