Евролидерите приеха нов план срещу глобалното затопляне

Евролидерите приеха нов план срещу глобалното затопляне

Лидерите на страните от Европейския съюз се договориха в петък за План за действие в енергетиката и за борба срещу климатичните промени, предвиждащ до 2020 г. делът на потреблението на енергия, добивана от възобновяеми  енергийни източници (ВЕИ) в общността, да стане 20 процента.

С толкова трябва да намалеят и емисиите на вредни газове до 2020 г. спрямо нивата от 1990 година. Надеждата е, че САЩ и Китай ще последват тази стъпка. Никой обаче не знае как в действителност Европа ще извърши новата “индустриална революция” или кой ще плати за нея, тъй като предстоят години на сложни дискусии, пише в петък близкото до Еврокомисията издание EUobserver в петък, когато Европейският съвет взе решението.

Предвидено е също до 2020 г. поне 10 процента от горивото използвано от градския транспорт да е възобновяеми източници.

Досегашните цели на ЕС бяха постигането на 12 на сто дял от ВЕИ до 2010 г., но пътната карта за ВЕИ, изработена от комисията на европейските общности в началото на януари, сочи, че това надали ще бъде постигнато, въпреки че през последните години енергията от алтернативните източници се е увеличила с повече от 50 на сто. В същия документ е посочено, че допълнителните разходи за изпълнението на новите цели ще възлизат на суми между 10 и 18 млрд. евро средногодишно до 2020 г. в зависимост от плановете на страните от ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято страна е ротационен председател на ЕС, нарече споразумението “огромна крачка напред”.

Имам усещането, че не само САЩ, но и в индустриализиращите се страни нараства чувствителността към важността на тези проблеми, каза Меркел. “Страните членки казаха “Да”. Искаме да извървим този път”, каза тя.

България вече изрази позиция, че не желае целта да е задължителна, тъй като инвестициите в тези нови енергийни технологии са много скъпи. Франция от своя страна настоя към възобновяемите източници да се добави и атомната енергия.

Европа дава  пример

На фона на тези различия, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу призова за по-смели стъпки и каза, че останалият свят ще последва Европа, само ако тя първа даде пример. По негово мнение приключилият Европейски съвет е най-значимият, на който той е присъствал. “Това е велик момент”, важен за идните поколения, допълни Барозу.

Споразумението на ЕС идва месец след доклада на ООН, според който човешката дейност е причина за потенциално катастрофални промени в температурите на Земята. Прогнозите са, че при затопляне на атмосферата с 5 градуса по Целзий до 2100 г., само в Европа 40 000 души ще загинат от наводнения, урагани и опустошителна суша в Средиземноморските държави.
В петък лидерите на ЕС спориха до последната минута, като Австрия до края се съпротивляваше, но в крайна сметка прие френското предложение ядрената енергетика да бъде включена към възобновяемите източници заедно със слънчевата и вятърната, тъй като подпомага намаляването на емисии от въглероден двуокис.

Всяка от страните-членки на ЕС ще има различен принос към постигането на целта за намаляване с 20% на вредните емисии, в зависимост от технологичния си капацитет, който притежава в момента. Полски експерт посочи, че Полша, например, смята, че ще е в състояние да си постави като национална цел намаляване на емисиите с 10%, а Дания може да допринесе с 30%.

Работата по националните цели ще започне с предложение на ЕК за механизма, по който да става поставянето на целите. Ангела Меркел призна риска всяка страна да търси собствен сценарий, като онези, които в момента са по-силни с възобновяеми източници или с ядрена енергетика да кажат, че не могат да направят повече.

“Всяка страна членка се възприема като специален случай, така че в този смисъл всички са еднакви”, каза тя.

Кой ще плати?
На въпрос как ЕС - най-големият икономически блок в света – ще плати за преминаването от газ, петрол и въглища към енергия от вятър, слънце, вода и биомаса, Меркел се усмихна, сви рамена и заяви: “Дори и при наличие на най-голямо желание, аз не мога да ви кажа”.

Германският финансов министър Пийр Щейнбрук заяви, че неговите колеги в ЕС са предвидили по 7 милиарда евро да се отделят от годишния бюджет на съюза за откриване на нови енергийни технологии, както и че държавите – членки вероятно ще въведат данъчни облекчения за фирмите, които използват енерговъзобновяеми източници.

По думите му в бюджета на ЕС за 2009 година ще бъде отразени целите на съюза в областта на екологията.

“Ние сами трябва да определим кои приоритети да финансираме”, добави той, докато председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу предупреди, че “цената на това да се прави нищо” ще излезе много по-висока отколкото големите инвестиции.

“Ние трябва да намерим ресурси за въвеждането на новите технологии”, заяви той.

Ключовите аспекти на другите обещания на съюза в областта на енергетиката също остават неясни на този етап. Според споразумението страните-членки трябва да въведат ефективно разпределение на енергийните доставки и тяхното разпространение. Целта е да се наруши монопола на енергийните гиганти като E.ON и EDF и да се подпомогне идването на фирми, използващи възобновяеми енергийни технологии.

В контекста на голямата риторика на целите за 2020 година, страните-членки изненадващо поискаха от Европейската комисия бързото подготвяне на предложение за задължително въвеждане на енергоспестяващи крушки по улиците на ЕС и в последствие в частните къщи. Първата цел трябва да се изпълни до края на 2008 година, а втората до края на 2009 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа