Евролидерите ще обсъждат бюджета на ЕС присъствено в Брюксел

Унгария държи на ветото си заради обвързването с върховенството на закона

Шарл Мишел

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават присъствено в Брюксел следващата седмица, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той поясни, че предвидените въпроси в дневния ред изискват участниците в срещата да могат да се гледат в очите. Предвижда се те да обсъдят бюджета на ЕС до 2027 г. и спорния въпрос за обвързването на бюджетните разходи със състоянието на върховенството на закона, както и отношенията с Турция на фона на призивите на Анкара да бъдат наложени санкции.

Иска ми се да остана оптимист за бюджета и да вярвам, че в следващите дни ще се справим с трудностите, пред които сме изправени. Трябва да преценим какви уверения може да се дадат, че въпросът с върховенството на закона няма да се използва избирателно и към всеки ще има еднакво отношение, поясни Мишел. Той не пожела да се произнесе по възможността за използване на т. нар. засилено сътрудничество, с което само желаещите страни да се обвържат с новото изискване, за да получат достъп до бюджета.

Орбан настоява върховенството на закона да бъде отделено от бюджета

Унгария все още не може да приеме клауза за спазване на върховенството на закона, която да бъде приложена към бюджета на Европейския съюз и фонда за възстановяване от последиците от коронавируса, каза днес унгарският министър-председател Виктор Орбан и добави, че тези въпроси би трябвало да се разглеждат отделно, предаде Ройтерс.

Орбан отхвърли предложение за добавяне на обяснителна декларация, което накара член на полското правителство да каже вчера, че Полша може да приеме пакета.

Унгария и Полша от седмици блокират седемгодишния бюджет на ЕС и общностният фонд за следкризисно развитие.

"За нас това решение - прикрепването на някакво заявление като напомняне на лепяща се бележка върху лист хартия - няма да проработи", заяви Орбан по общественото радио. "Унгария настоява тези две неща да бъдат отделени", каза той.

Унгария и Полша, които от години са критикувани за отстъпление от демократичните стандарти, казват, че ще действат и гласуват заедно по въпроса за върховенството на закона. Орбан заяви, че ще се придържа към тази договореност.

По думите му няма защо да се бърза за постигане на споразумение за бюджета на ЕС тази година. Според него, ако не се постигне споразумение до януари, ще се постигне по-нататък. "Оставете правното статукво непроменено и всичко ще върви гладко и бързо", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?