Евролидерите ще приемат Европейския стълб за социални права

Синдикатите в ЕС настояват социалните права да станат част от договорите на ЕС

Министър-председателят на Швеция и домакин на срещата Стефан Льовен говори пред журналисти в четвъртък в Гьотеборг.

Държавните и правителствени ръководители от Европейския съюз се събират в петък на социална среща на върха в шведския град Гьотеборг в рамките на усилията на Брюксел и на Швеция за възстановяване на доверието на гражданите в контекста на засилващия се популизъм, създаващ нестабилност в Евросъюза, предаде Франс прес.

След шока от Брекзита и засилването на евроскептицизма в много страни членки на ЕС, включително на последните избори в Германия и Австрия, Европейската комисия е твърдо решена да покаже, че общността не е само един голям пазар, а че приема присърце и намаляването на неравенствата.

Двайсет и осемте страни членки ще приемат декларация срещу социалния дъмпинг, наречена Европейски социален стълб за социални права. Документът няма да има правна стойност, но има за цел да даде знак на народите, че най-бедните от тях не са забравени, отбелязва Франс прес.

На церемония в Гьотеборг само трима европейски ръководители ще парафират текста от името на всички - председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и естонският премиер Юри Ратас, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Британската министър-председателка Тереза Мей ще участва в тържественото приемане на декларацията въпреки че нейната страна, която се кани да напусне ЕС на 29 март 2019 година, винаги се е съпротивлявала яростно на прекалена намеса на ЕС в социалната сфера.

Германската канцлерка Ангела Меркел обаче ще си остане в Берлин, тъй като продължава да води трудни преговори за съставяне на ново коалиционно правителство. Нейната пресслужба при все това припомни, че германското правителство подкрепя изцяло Европейския социален стълб за социални права, както и останалите 27 страни членки.

България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов и президента на КНСБ Пламен Димитров.

 

Текстът съдържа 20 принципа и права, които е предвидено да се съблюдават на целия континент, сред които правото на образование и професионална ориентация, равенство на шансовете и равно отношение към жените и мъжете.

В него са заложени и "гарантиране на адекватни минимални заплати на равнище, позволяващо да бъдат задоволени нуждите на работещия и семейството му предвид икономическите и социални условия в страната, запазвайки достъпа до работни места и стимулите за търсене на работа".

Все още обаче няма да настъпи скоро денят, когато ще има европейска минимална заплата, тъй като разликите в жизненото равнище в страните членки на ЕС все още са много големи, добавя Франс прес.

Според Евростат към 1 януари 2017 година е имало разлика от 1764 евро между най-ниската минимална заплата в ЕС (в България - 235 евро) и най-високата (в Люксембург - 1999 евро). А в шест страни членки не съществува определена минимална заплата.

Големите разлики в заплащането в отделните страни от ЕС пораждат проблеми с конкуренцията и понякога карат предприятията да преместват производства в страни с ниски заплати.

В Гьотеборг европейските лидери ще обсъдят също така образованието и културата.

 

Профсъюзите искат социалните права трябва да са част от договорите на ЕС

Социалните права трябва да станат част от договорите за Европейския съюз. Това обяви Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) в първият ден от срещата на върха в Гьотеборг, съобщиха от КНСБ в четвъртък. От българската синдикална централа добавят, че Европейския стълб за социални права е най-важното социално законодателство от основаването на съюза.

Днес синдикалните лидери от цяла Европа проведоха дискусия, на която обсъдиха позицията си по Европейския социален стълб и мерките, които Еврокомисията трябва да вземе, за да гарантира справедливото разпределение на благата от труда на континента.

ЕКП предлага да се включи специална социална част към европейските договори или т.нар. протокол за социален прогрес. На практика това означава да се гарантира чрез неотменимо европейско законодателство, че единният пазар не е самоцел, а е основа на социалния прогрес за всички, които са част от Евросъюза, се допълва в съобщението.

Протоколът трябва да утвърди категорично, че икономическите свободи и правилата на конкуренцията не могат да имат приоритет пред социалните права и прогрес и в случай на конфликт те имат предимство.

Поправките в европейските договори трябва да гарантират и че тези икономически свободи не могат да бъдат оправдание да се нарушават трудовите закони и практики или пък да се нарушава конкуренцията при заплащането в различни европейски държави.

Основната цел на тези поправки в европейските конституции е възможността тези текстове да станат задължителни за разглеждане и влияят върху решенията на Европейския съд.

Синдикалното послание получи силна подкрепа от шведското правителство. Социалдемократи от Швеция, Австрия и Германия предложиха официално социалният протокол да бъде вписан в договорите за ЕС, а повод за приемането му може да бъде "отварянето" им заради измененията на Пакта за стабилност и растеж.

Говорител на групата е шведският министър-председател Стефан Льовен.

През 1997 година председателствах първата среща, посветена на безработицата. Сега, точно 20 години по-късно, съм сигурен, че всички ние - Комисията, социалните партньори, европейските правителства, трябва да изпълним Европа с нужното социално съдържание, обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при откриването на срещата в Гьотеборг.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?