Евроминистър Кунева изненадана неприятно от енергийното министерство

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е неприятно изненадана от изявите на главния секретар на министерството на енергетиката Славчо Нейков в медиите и лансираната от него скептичност по повод на партньорската проверка на АЕЦ "Козлодуй".

Днес в парламента Кунева повтори многократно, че нито в Брюксел, нито в София има промяна в договореностите от края на миналата година за проверката.

Тя обяви, че експертните изяви не носят политическа отговорност, но в същото време правят много по-труден и без това сложния процес на преговорите. Евоминистърът поиска подкрепата на медиите в отстояването на българския интерес.

Кунева заяви, че за нея е непонятно как държавни служители могат да правят изявления, които са в рамките и отговорността на политическата фигура, каквато е министърът на енергетиката Милко Ковачев. Поставена съм в странното положение да коментирам мнения на експерти, които не носят политическа отговорност, допълни тя.

Евроминистърът обясни, че проявата на недоверие от наша страна води веднага до ответна реакция в Брюксел. В същото време, по думите ѝ българското правителство се опитвало "да върне времето назад", като предизвика техническа проверка, която евентуално би могла да обърне и политическото решение на ЕС за затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ не по-късно от 2006 г.

Кунева открито обяви, че изяви подобни на тази на Славчо Нейков само могат да попречат на осъществяването на желанията на правителството.

Тя каза, че никога нито главния секретар, нито министърът на енергетиката са се обръщали към външно министерство или към нея с някакво свое безпокойство по повод партньорската проверка.

Никога пред мен никой - нито отвън, нито от политическото ръководство отвътре, не е изказвал каквото и да било съмнение по отношение на партньорската проверка на 3 и 4 блок на АЕЦ "К", каза Кунева в кулоарите на парламента.

Попитана ще иска ли наказание за Славчо Нейков, Кунева отговори, че тя не ръководи администрацията на министерството на енергетиката.

На среща с медиите на 23 септември главният секретар на министерството на енергетиката обвини Брюксел, че бави партньорската проверка за 3-ти и 4-ти блок в атомната централа. Не били ясни сроковете за нейното провеждане, както и експертите, с които трябва да се общува. Изявлението му бе допълнено от началника на дирекция "Ядрена енергетика и безопасност" в министерството Йордан Георгиев, който пред БНР обяви, че макар да нямат официална информация, ведомството на Ковачев заело, че Брюксел ще провери само как подготвяме двата реактора за затваряне в срок до 2006 г., а няма да оценява новото им ниво на безопасност.

Ден по-късно, след заседание на политическия съвет на НДСВ, министър Милко Ковачев се дистанцира от подчинените си с думите, че главният му секретар "пресолил манджата" със своето изказване. Той съобщи, че е получил уверения, че проверката със сигурност ще се проведе през ноември.

Източници от ведомството обаче коментираха, че едва ли главният секретар Славчо Нейков и шефът на дирекция са се изявили пред медиите, без позициите им предварително да са съгласувани с министъра.

От обясненията на Ковачев ден след критиките към Брюксел, стана ясно, че вследствие на негови писма до комисаря по енергийните въпроси Лойола де Паласио, до италианския министър на енергетиката, чиято страна председателства в момента ЕС, и до италианския представител, ръководещ работата на Групата по атомните въпроси, са проведени разговори на българската мисия в Брюксел. На тях са дадени уверения, че проверката ще се проведе във втората половина на ноември. През следващата седмица на свое заседание Групата по атомните въпроси щяла да разгледа обхвата на самата проверка.

Провеждането на партньорска проверка от Групата по атомните въпроси на ЕС бе договорена между България и Европейския съюз при временното затваряне на глава "Енергетика" миналата есен, успоредно с поетия ангажимент от българското правителство да затвори двата реактора през 2006 година, за който срок настоява ЕС.

Взаимният ангажимент е проверката да се проведе преди окончателното приключване на преговорния процес.

От временното затваряне на глава "Енергетика" преди година, правителствените представители твърдят, че резултатът от партньорската проверка може да послужи като аргумент за нови преговори с ЕС работата на двата реактора да се удължи и след 2006 година.

В самия текст, парафиран от София и Брюксел, обаче недвусмислено е записано, че България е поела ангажимент да затвори блоковете през 2006 г., а извършването на проверка не е обвързано с възможността резултатите от нея да послужат за предоговаряне на срока на тяхната експлоатация.

В отговор на парламентарен въпрос днес министър Ковачев заяви, че в модернизацията на 3 и 4 блок през последните 12 години са вложени 350 млн.евро и направеното досега не налага бъдещи мащабни инвестиции в двата реактора.

Заради направеното през последните години, 3 и 4 блок са получавали положителни оценки и от международни органи, и от нашия регулатор. През миналата година беше завършен цялостен аналитичен доклад за безопасността и на негова база Агенцията за ядрено регулиране издаде дългогодишна лицензия за работа на реакторите, заяви Ковачев. Той отговори на депутатски въпрос по повод информация, че президентите на Русия и България са обсъждали възможността за модернизиране на 3 и 4 реактор по време на последното посещение на Георги Първанов в Русия.

Вчера руският посланик Владимир Титов опроверга думите на Владимир Путин при срещата му с Първанов в Сочи в началото на месец септември. Тогава руският президент предложи двата блока да бъдат модернизирани срещу 150 млн.долара, за да отговарят на международните стандарти.

Говорейки за руските предложения за АЕЦ "Козлодуй", вчера посланик Титов не не спомена 3-ти и 4-ти блок, но каза, че страната му е отделила 150 милиона долара за модернизацията на 5-ти и 6-ти блок и съществува възможност за влагане на пари във вече спрените първи два блока на централата.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?