Евроминистрите на финансите одобриха Литва за еврозоната от 1 януари 2015 г.

Евроминистрите на финансите одобриха Литва за еврозоната от 1 януари 2015 г.

Финансовите министри на страните от ЕС днес дадоха зелена светлина на присъединяването на Литва към еврозоната от 1 януари догодина, предадоха ДПА и Франс прес.

"Литва е постигнала висока степен на устойчиво сближаване с еврозоната и (...) следователно изпълнява условията за приемане на еврото", се посочва в изявление на министрите, цитирана от БТА.

Решението, което предстои да бъде одобрено от лидерите на ЕС и разгледано от Европарламента, отваря пътя на Литва да стане 19-ата членка на еврозоната на 1 януари 2015 година, посочва ДПА.

"Това в действителност не е краят на пътя, а само началото", заяви малко преди решението литовският министър на финансите Римантас Шаджус. "Литва ще се опита да бъде отговорен член на еврозоната. Разбираме, че ще се изправим пред предизвикателства", допълни той.

По-рано този месец Европейската комисия обяви, че страната е изпълнила всички критерии. Снощи и Еврогрупата, обединяваща финансовите министри на 18-те страни от валутния съюз, даде одобрението си за влизането на Литва в еврозоната.

Литва ще бъде последната балтийска страна, приела еврото, след като Естония го направи през 2011 година, а Латвия я последва тази година, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Бизнес