Евромонета за 50-ия юбилей на ЕС пускат членките

Евромонета за 50-ия юбилей на ЕС пускат членките

Всички държави от еврозоната ще емитират монета от 2 евро, за да отбележат 50-годишния юбилей на Европейския съюз, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България в четвъртък. За първи път всички членове на еврозоната се пускат монета за отбелязване на едно и също събитие, с общо изображение от двете страни. Затова и монетата с изображение на отворена книга на фона на Пиаца дел Кампидолио в Рим, където е подписан Договора от Рим на 25 март 1957, ще бъде в обръщение из цялата еврозона. 

13-те страни в еврозоната ще емитират 90 милиона монети по 2 евро. С изключение на детайли като знака на монетния двор, надписа на гурта (страничният ръб на монетата) и др., емитиращата страна ще се разпознава единствено от превода на думите „Договор от Рим — 50 години“ в горната част, „Европа“ в средата и името на съответната държава в долната част на монетата.


За първи път се емитира монета с общо изображение върху националната страна на монетата. В общия случай, еуромонетите имат обща европейска страна с техния номинал и стилизирана карта на Европа, която е еднаква за всички страни, и национална страна с изображение, характерно за всяка страна, например царуващия монарх или национален символ или личност, заобиколени от 12-те звезди на европейското знаме.

За да отбележат случая Кипър, Унгария и Румъния също ще емитират монета в тяхната валута със същото общо изображение.

За да видите юбилейната монета за Договора от Рим, за да научите емитираните количества от всяка страна или за да видите предишни юбилейни монети, разгледайте интернет страницата на Комисията, посветена на еурото на адрес:

http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/notes_and_coins/commemorative_coins_en.htm

 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?