Евромониторинг откри руска пропаганда в "Пик", "Блиц" и други български сайтове

Евромониторинг откри руска пропаганда в "Пик", "Блиц" и други български сайтове

Европейската служба за външно действие, която е дипломатическото звено на ЕС, е открила статии с руска пропаганда в пет български сайта, сред които най-известните са близките до депутата Делян Пеевски "Пик" и "Блиц".

Това се разбира от новата база данни, публикувана във вторник, на проекта на екипа на Фредерика Могерини срещу руската дезинформация, стартиран през ноември 2015 г. и наречен "Дезинформационен преглед" (Disinformation Review).

Проектът вади на показ най-актуалните публикации в медиите, които са в духа на руската пропаганда, като не е задължително самите издания да са свързани с Кремъл или умишлено да са целели да дезинформират аудиторията си. Според сайта на проекта посоченото в базата данни не може да се смята за официална позиция на ЕС, защото статиите се докладват с помощта на широка мрежа от сътрудници. Досега инициативата е изобличила над 3300 статии на 18 езика.

Статиите, свързани с България в базата данни, към момента са общо 23, като част от тях са публикувани на чужди сайтове.

Част от засечените от проекта публикации в "Блиц" и "Пик" са още от края на 2015 г.

В статия на "Блиц" от края на 2015 г. например се твърди, че президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат и е договорил с Ангела Меркел заминаването си като посланик в Германия. Според експертите по проекта на ЕСВД написаното е в отговор на дадено преди това интервю от Плевнелиев за британския "Индипендънт", в което той казва, че Русия планира хибридна война за дестабилизиране на Европа.

Статията на "Пик" преразказва телевизионно интервю на доц. Красен Станчев, който коментира според сайта, че Русия "си е търсила" инцидента със свалянето на нейния самолет от турските военновъздушни сили в края на 2015 г. Според анализа на европейските експерти обаче думите на Станчев в публикацията са силно изкривени и преувеличени, а той твърди единствено, че в Сирия Русия бомбандира позиции както на "Ислямска държава", така и на антиправителствените бунтовници.

Според базата данни на ЕСВД и двата случая са докладвани от журналиста Иво Инджев.

Според друга статия на "Блиц" "соросоиди готвят пуч" срещу новоизбрания президент Румен Радев в деня на встъпването му в длъжност.

Проектът на ЕСВД е квалифицирал като руска пропаганда и статия в сайт на френски интелектуалец от 2016 г, според която българският премиер Бойко Борисов е свързан с мафиотски босове и ръководи групировката СИК, като е помагал на ЦРУ да изнася наркотици за Либия, а България продължава да снабдява с оръжия и наркотици "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Според базата данни на ЕСВД срещу Борисов действително има обвинения за връзки с организираната престъпност и за корупционни действия, но няма никакви доказателства, че ЦРУ е изнасяло наркотици за Либия или че България снабдява с оръжие "Ал Кайда" или "Ислямска държава".

Най-много пропагандни публикации в полза на Кремъл са открити в сайта "Бултаймс" (The Bulgarian Times), за чийто "действителен и реален собственик" се представя лице на име Крум Фильовски. Според една от статиите за честванията на 3 март на Шипка през 2016 г. България била поканила турския президент Реджеп Тайп Ердоган вместо руския президент Владимир Путин – информация, поместена впоследствие и в руския сайт pravda.ru, независимо че е опровергана категорично от българските власти.

Сред другите "новини" на "Бултаймс" са, че и в България ще се въведе "данък терор" подобно на Франция и че ЕС въвежда забрана за снежните човеци, защото те са бели и който не направи жълт и черен снежен човек до белия, ще бъде глобен с 5000 евро.

Според друга "култова" публикация на изданието еврокомисарят Йоханес Хан е казал, че България ще изчезне като нация до 40 години и ЕС трябва да претендира за суверенитет върху нейната територия.

Като пропагандна е оценена и публикация в изданието "19 минути" от края на 2016 г., според която Европейският парламент се готви да приеме резолюция, с която ще бъде забранена пропагандата на православието.

"Тази информация бе широко разпространена сред българските прокремълски издания. Споменатата резолюция цели да засили стратегическата комуникация на ЕС с цел да се противодейства на антиевропейската пропаганда на трети страни. В нея не се споменава думата "православие", изтъкват от ЕСВД.

Като руска пропаганда е оценена и статия от 19 март тази година на сайта на "Партия Кой", според която турската армия ще нападне България до няколко месеца.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?