Евромониторинг откри руска пропаганда в "Пик", "Блиц" и други български сайтове

Евромониторинг откри руска пропаганда в "Пик", "Блиц" и други български сайтове

Европейската служба за външно действие, която е дипломатическото звено на ЕС, е открила статии с руска пропаганда в пет български сайта, сред които най-известните са близките до депутата Делян Пеевски "Пик" и "Блиц".

Това се разбира от новата база данни, публикувана във вторник, на проекта на екипа на Фредерика Могерини срещу руската дезинформация, стартиран през ноември 2015 г. и наречен "Дезинформационен преглед" (Disinformation Review).

Проектът вади на показ най-актуалните публикации в медиите, които са в духа на руската пропаганда, като не е задължително самите издания да са свързани с Кремъл или умишлено да са целели да дезинформират аудиторията си. Според сайта на проекта посоченото в базата данни не може да се смята за официална позиция на ЕС, защото статиите се докладват с помощта на широка мрежа от сътрудници. Досега инициативата е изобличила над 3300 статии на 18 езика.

Статиите, свързани с България в базата данни, към момента са общо 23, като част от тях са публикувани на чужди сайтове.

Част от засечените от проекта публикации в "Блиц" и "Пик" са още от края на 2015 г.

В статия на "Блиц" от края на 2015 г. например се твърди, че президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат и е договорил с Ангела Меркел заминаването си като посланик в Германия. Според експертите по проекта на ЕСВД написаното е в отговор на дадено преди това интервю от Плевнелиев за британския "Индипендънт", в което той казва, че Русия планира хибридна война за дестабилизиране на Европа.

Статията на "Пик" преразказва телевизионно интервю на доц. Красен Станчев, който коментира според сайта, че Русия "си е търсила" инцидента със свалянето на нейния самолет от турските военновъздушни сили в края на 2015 г. Според анализа на европейските експерти обаче думите на Станчев в публикацията са силно изкривени и преувеличени, а той твърди единствено, че в Сирия Русия бомбандира позиции както на "Ислямска държава", така и на антиправителствените бунтовници.

Според базата данни на ЕСВД и двата случая са докладвани от журналиста Иво Инджев.

Според друга статия на "Блиц" "соросоиди готвят пуч" срещу новоизбрания президент Румен Радев в деня на встъпването му в длъжност.

Проектът на ЕСВД е квалифицирал като руска пропаганда и статия в сайт на френски интелектуалец от 2016 г, според която българският премиер Бойко Борисов е свързан с мафиотски босове и ръководи групировката СИК, като е помагал на ЦРУ да изнася наркотици за Либия, а България продължава да снабдява с оръжия и наркотици "Ал Кайда" и "Ислямска държава". Според базата данни на ЕСВД срещу Борисов действително има обвинения за връзки с организираната престъпност и за корупционни действия, но няма никакви доказателства, че ЦРУ е изнасяло наркотици за Либия или че България снабдява с оръжие "Ал Кайда" или "Ислямска държава".

Най-много пропагандни публикации в полза на Кремъл са открити в сайта "Бултаймс" (The Bulgarian Times), за чийто "действителен и реален собственик" се представя лице на име Крум Фильовски. Според една от статиите за честванията на 3 март на Шипка през 2016 г. България била поканила турския президент Реджеп Тайп Ердоган вместо руския президент Владимир Путин – информация, поместена впоследствие и в руския сайт pravda.ru, независимо че е опровергана категорично от българските власти.

Сред другите "новини" на "Бултаймс" са, че и в България ще се въведе "данък терор" подобно на Франция и че ЕС въвежда забрана за снежните човеци, защото те са бели и който не направи жълт и черен снежен човек до белия, ще бъде глобен с 5000 евро.

Според друга "култова" публикация на изданието еврокомисарят Йоханес Хан е казал, че България ще изчезне като нация до 40 години и ЕС трябва да претендира за суверенитет върху нейната територия.

Като пропагандна е оценена и публикация в изданието "19 минути" от края на 2016 г., според която Европейският парламент се готви да приеме резолюция, с която ще бъде забранена пропагандата на православието.

"Тази информация бе широко разпространена сред българските прокремълски издания. Споменатата резолюция цели да засили стратегическата комуникация на ЕС с цел да се противодейства на антиевропейската пропаганда на трети страни. В нея не се споменава думата "православие", изтъкват от ЕСВД.

Като руска пропаганда е оценена и статия от 19 март тази година на сайта на "Партия Кой", според която турската армия ще нападне България до няколко месеца.

Споделяне
Още от България

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?