Еврооблигациите “Дянков” увеличиха фискалния резерв до 6.5 млрд. лв.

Симеон Дянков, Сн. БГНЕС

Емитираните еврооблигации на външните пазари вдигнаха фискалния резерв до близо 6.5 млрд. лева, а до края на месеца той ще нарасне на около 7 млрд. лева заради някои плащания, които ще ни бъдат върнати от Европейската комисия. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков, който дойде на извънредното заседание на парламента, за да благодари на депутатите за ратификацията на документите в началото на юни.

Емисията еврооблигации беше значителен успех, повтори за пореден път министър Дянков. Той отчете, че търсенето е било седем пъти по-голямо от предлаганата сума. Има и нови инвеститори от Азия и Близкия Изток, а американски са взели една четвърт от облигацията, отчете Дянков.

Според него лихва от 4.25% е доста по-добра на фона на лихвите на Италия, Испания и Словения. Този успех се дължи както на труда и търпеливостта на екипа на Министерството на финансите, така и на голямата подкрепа, която получихме от вас, обърна се Дянков към депутатите.

От днес на разположение на народните представители в деловодството на парламента ще бъдат всички документи от сделката - създаването на комисия, за начина, по който са се избирали водещите банки и другите консултанти до заключителните документи.

Дянков отбеляза, че в хода на подготовката са имали трудности да намерят този тип документи от предишни облигации и затова сега са ги събрали в две папки, за да са достъпни за експертите в бъдеще. Постигнали сме много по-голяма прозрачност, каза Дянков.

“Дори и досега, след като свършихме успешно с еврооблигациите, все още част от предишните документи не сме ги намерили, просто ги няма в Министерство на финансите", каза Дянков, без да посочи кои точно.

Финансовият министър изрази и подкрепата си за проектозакона за здравното осигуряване, който днес беше одобрен на първо четене за здравните вноски. Дянков е “за” предложението да се представят задължителни извлечения за платени здравни осигуровки при сключването на сделки за продажба на имот. Дали текстът е противоконституционен може да каже Конституционният съд, от финансова гледна точка това е правилна стъпка, каза министърът в отговор на въпрос.

Дянков сравни това предложение със свързването на бензиностанциите чрез интернет връзка с НАП. Голяма част от хората, които се оплакват от този тип допълнителна дисциплина, реално са в нарушение, каза министър Дянков.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще одитира всички спортни федерации до края на годината, съобщи още финансовият министър. Той е разпоредил това в края на миналата седмица. Досега са проверени три федерации – мотоциклетизъм, ски и волейбол и са открити големи нарушения.

Дянков смята, че не е изненада и констатацията на АДФИ за нарушения на НЕК при възлагането на обществена поръчка за АЕЦ "Белене".

Почти навсякъде, където "пипа" инспекцията, особено по общините и различните спортни федерации, се откриват нарушения, добави вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес