Председателят на Военния комитет на ЕС:

Европа без обща армия, но с регионални отбранителни клъстери

Европа без обща армия, но с регионални отбранителни клъстери

Отбраната на Европа не минава през обща армия, а през обединяване на определени елементи в регионални "клъстери". Това е мнението на председателя на Военния комитет на ЕС ген. Патрик дьо Рузие, който от понеделник е на посещение в България.

 

Той коментира, че не вижда създаването на обща армия, тъй като няма политическа воля и необходимост от подобна стъпка. Според него бъдещето е в обединението на способности на държавите членки при запазване на национален суверенитет.

 

Патрик дьо Рузие коментира, че намаляването на разходите за отбрана е обезпокоително и трябва да се търсят общи комплексни решения.

 

"Всички нации са в една и съща ситуация и това подчертава необходимостта от трайното, тясно сътрудничество между всички нас и по-специално тясното сътрудничество между ЕС и НАТО", заяви Патрик дьо Рузие.

 

Според него засилването на сътрудничеството трябва да е всеобхватно - не само по отношение на въоръжение и техника, а и на обучение, образование и логистична подкрепа.

 

Разходите за отбрана бяха понижени в повече страни членки на ЕС и НАТО, като Алиансът редовно отправя призиви към страните членки да спрат този процес.

Кабинетът на ГЕРБ сви драстично военния бюджет и сега той е около 1.4%, въпреки че армейските планове са изготвени на база 1.5% от БВП.

 

"Въпреки, че в някои държави членски вече са обявени големи съкращения, Европа все пак ще остане внушителна военна сила, която да се грижи за сигурността на континента и да подкрепя международни операции за мир по света", заяви председателят на Военния комитет на Европейския съюз.

 

Той отбеляза, че европейските войници в момента са 1.6 милиона, а тези на САЩ - 1.4 милиона.

 

"Така че нека не казваме, че Европа се демилитаризира", посочи Патрик дьо Рузие.

 

"ЕС е един от малцината, ако не и единственият международен играч, способен да има политическите, дипломатическите, икономическите, правните, полицейските и военните ресурси, за да предложи дългосрочни решения на комплексни кризи", каза още ген. Дьо Рузие.

 

По линия на общите способности в НАТО България е водеща страна в проекта за Център за изследване и изграждане на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

 

България създаде центъра, а в понеделник бе обсъдено бъдещето му в София с представители на НАТО, Европейското командване на САЩ и други.

 

Директорът на центъра полк. Митко Стойков съобщи, че до края на годината центърът ще стане със статут на международна военна организация, акредитирана от НАТО.

 

"Сега той се финансира от МО, но след като стане международна организация, пропорционално на броя на хората, които работят в състава му, страните ще внасят вноска и така ще се сформира споделен бюджет на центъра", обясни Стойков.

 

Според първоначалните планове центърът е разположен в помещения на ведомствения хотел "Шипка", а впоследствие ще бъде изградена самостоятелна сграда.

 

Центърът трябва да работи по развитието и одобрението на стандарти, ефективното използване на съвместния опит на страните членки, обучение и други.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?