Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европа е много по-силна икономически от САЩ

28 коментара
Европа е много по-силна икономически от САЩ

Преди три-четири месеца еврото все още се търгуваше за 1.40 долара и почти всички експерти вярваха, че единната валута значително е допринесла за преодоляването на кризата. На 1 май еврото струваше 1.28 долара, сега след известни колебания вече е на равнище 1.23 долара, като според прогнозите има тенденция да се понижи до 1.10 долара за евро. При това развитие не е изненадващо, че мнозина очакват да настъпи краят на еврозоната.

Сегашното положение ми напомня за началото на 2009 година, когато с обезпокоителна скорост експертите коригираха към понижение прогнозите за икономическия растеж, а колапсът на икономиката изглеждаше неизбежен.

Нищо подобно не се случи. Тогава, както и сега, правилото е, че при настъпване на сложна криза обичайните прогнози не вършат работа и трябва да използваме анализ на фундаменталните тенденции. От тази гледна точка сега значение имат пет фактора.

На първо място, забележително е, че страната с най-висок държавен дълг в света - САЩ - с последователен натиск публично порицава "европейската слабост". Сравнението със степента на задлъжнялост на САЩ смекчава опасенията за бъдещето на еврото. В крайна сметка американската валута също познава възходи и падения, като през десетилетията колебанията в курса ѝ са достигали от 3.50 германски марки до 1.60 марки за долар. Следователно няма основания за истерията, която се вихри около "срива на еврото".

На второ място значение има фактът, че ние имаме единно валутно пространство с няколко силни национални икономики и добър потенциал за бъдещо развитие. В крайна сметка, когато става дума за заетост и конкурентни предимства, решаващо значение има реалната икономика. В това отношение Европа е в по-добра позиция от САЩ, тъй като тук делът на промишлеността е 18 % (в Германия дори 24 %), а в САЩ - едва 14 %.

Трето, корпоративното съотношение на силите все повече е в полза на Европа - 25 от най-големите компании в света са избрали за свой дом европейска страна, а броят на компаниите, чиито централи са в САЩ, е едва 16. От изследванията си знаем, че европейските компании отчитат растеж по-бързо и по-рентабилно. Класацията на Световния икономически форум показва, че тези компании имат най-добрите конкурентни предимства и най-високо качеството на производствения процес. Силата на една икономика пък проличава най-вече при конкурентоспособността на нейните компании.

На четвърто място трябва да отбележим, че след 2000 година Европа постигна много. Програмата от Лисабон създаде 18 милиона допълнителни работни места, благосъстоянието на човек от населението нарасна с 13.5 %, а изоставането от САЩ в областта на иновациите намаля. Европа може би (все още) няма добро управление на кризата, но положихме стабилна икономическа основа.

Пето, за съжаление сред основните тенденции, които се наблюдават, е и опасността усилията за намаляване на бюджетните разходи да се отразят негативно върху икономическия растеж на европейските страни като според някои експертни оценки става дума само за 1 %. Не вярвам особено в тези прогнози, но във всеки случай стратегическите предизвикателства пред компаниите ни са големи.

От една страна евтиното евро подобрява възможностите пред външната търговия, но пък от друга европейските компании извършват около 70 % от дейността си в Европа и следователно не печелят от курса на еврото.

И в крайна сметка предварителните плащания, които в условията на глобалната икономика придобиват все по-голямо значение, стават по-скъпи. Следователно в близко бъдеще компаниите ще намалят разходите си и ще трябва да се преструктурират по интелигентен начин. Те трябва бързо да продължат да се интернационализират.

Последиците от "кризата с еврото" са ясни - нуждаем се от Европа повече, а не по-малко. Има нужда от приемане на бърза европейска програма за действие, която да завърши интеграцията на вътрешния пазар и да създаде един огромен местен пазар - 500 милиона европейци могат да постигнат нещо различно, 80 милиона германци - не. Необходими са също така по-добра координация на европейската икономическа политика (при това повече на корпоративно равнище), създаване на европейски икономически фонд и европейска рейтингова агенция.

Преди всичко обаче са нужни усилия за разумното спестяване - не само при политически коректните пропорционални съкращения, но и мащабно намаляване на субсидиите, както и съкращаване на бюрократичния апарат, отказ от "публично частните партньорства", възможно най-силно увеличаване на конкурентоспособността, инвестиции в икономическия растеж, изследователската и развойна дейност, образованието и зелените технологии. Това са основните точки, около които трябва да се оформи адекватната реакция на кризата - да се гарантира за Европа и да се направят положителни промени.

Рисковете от сегашните мерки за спасяване на еврото също могат да се видят - от една икономика, насочена към развиване на конкурентоспособността, можем да се сринем до положение на социалистическа общност на дълговете. Действията за спасяване на валутния съюз обаче са правилни. Те ни дават възможност да запазим целостта на Европа и да изградим своята сила. А това само по себе си е ценно.

__________________________________________________

* Авторът е ръководител на консултантската компания Roland Berger

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. един
  #30

  ... и един мармот завива шоколада в станиол... Ще ти се, Буркхард.

 2. Въглерод
  #29

  "Трябва", "ще", "вероятно", ограничението на разходите ще свие търсенето, повишаването на ефективността ще повиши конкурентноспособността и благосъсстоянието... и така лакърдии до безкрай. Статията очевидно има една, политическа цел - защита на проекта за общоевропейска валута и отпор на всякакви гласове отвсякъде за излизане на този и онзи от еврозоната. Проблема е, че в ЕС има много големи диспропорции между равнището на икономическо развитие между отделните страни, т.е. липсва най-важното условие за функционирането на обща валута - високата степен на конвергенция.

 3. Сашо
  #28

  Вярно е, че "...решаващо значение има реалната икономика." Видяхме до какво води уолстрийтска икономика и в края на 20-те години, и преди година (и още изненади ще има).Но това, дето компаниите трябвало "бързо да се интернационализират" е в пряко противоречие на реалната икономика. Интернационализирани компании означава масово закриване на работни места в Европа, нови робски фабрики в Китай и Индия и всеобщ упадък - вижте какво става зад океана.

 4. Вавилон
  #27

  Есперанто няма да свърши работа като Европейско есперанто.Общ паричен език /евро/ е важно нещо, но е неприятна практическа пречка Езиковият шовинизъм на 25 и нещо европейски държави.В САЩ държавите /щатите/ са обединени не само от обща парична единица, но от общ език, от отработени федерални закони, от взаимствани междущатски... от практика на Общност която е по-стара от тази на ЕС. Същевременно Има големи контрасти /икономически и други/ между един и друг щат в САЩ.Относно: Общи приказкиАвтор:

 5. Глух плъх
  #26

  Силата на долара на пазарите е като силата на кокаина за богатските копелета. Като се нашмъркат в зелено, на играчите им иде си-ила голяма. Малко по-късно са като парцали и тичат за нова доза. Държавният резерв, като един прилежен наркодилър, печата пакетчетата и гледа клиентите да са доволни. Да, ама икономиката не смогва и ето на, вместо първокачествена стока, шмъркат те с риск за крехкото си здраве прах за пране. До пълно разпенване. Тайфата американски банки са като уличните пласьори - отчитат

 6. Метадон
  #25

  Хумор, сатира и забава:) Но ако трябва да си кажем истината, в света работещи икономики са:Япония, Китай, Индия, Тайван, Сингапур, Бразилия...Някъде в края на този списък е САЩ, а е ЕС с това застаряващо население и могъща бюрокрация няма шанс дори да се нарече икономическа сила в локален мащаб.

 7. Глух плъх
  #24

  В съседната, нашата, маала залагаме на бизнеса с каките. Плащаш, каквото получаваш. И тъй като здравият секс вече 50 000 години се предпочита пред калпавата дрога (иначе светът да се е затрил), нашите неща вървят макар и по-бавно, то доста по-здравословно. Освен това, в дългосрочен план, и да стават грешки при нас, то броят на копелетата расте, с което расте и пазарът на нашите услуги, докато калпавата дрога избива клиентите и свива пазара. Е, проблем е, че в някои наши бардаците к... са тъй стари,

 8. читател
  #23

  по-здравословното отношение към труда. За много американци най-важно е да "правят пари" на борсата без да са наясно че това си е всъщност една хитро скроена пирамида която от време на време рухва за да им прибере парите които са направили. В същото време ги мързи да работят и "хитро" наемат евтина работна ръка (имигранти или зад граница) да им бере доматите, да им коси тревата, пере гащите, произвежда евтини стоки и пр., без да си дават сметка за последствията от тая късогледа и безмозъчна политика.Както беше вече казано по-долу, тези "хитрини" винаги се плащат...

 9. Anal_ist.....
  #22

  Veche sa kato mutanti , pretrivat im se pantalonite v slabinite ot fats i maznini , misljat s gaza si. Go Evropa, Go !!!

 10. feces retentioner
  #21

  Eduinstwenoto koeto krepi USA sled padanato na Lehman Bros e napulnoto otpuskane na kredita... Lesniq kredit beshe osnowata na problema i preobladawastoto mnenie w USA e che otpuskaneto na kredita na oste edno niwo ste e lek. Towa e edinstwenoto koeto krepi amerikakata ikonomika ( do kolkoto towa ponqtie ima smisul) I wupreki towa udurjaneto na ikonomicheskite prozesi stawa wse po trudno... W sustoto wreme w Europa se misli durjawnicheski za namalqwane na dulgowete zastoto trqbwa da ima mqsto i za

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.