Европа е разтревожена за контрола над заболяванията в Гърция

Европа е разтревожена за контрола над заболяванията в Гърция

Болниците в Гърция са в толкова окаяно състояние, че персоналът не използва дори основни предпазни средства като ръкавици и престилки, което създава риск от увеличение на резистентните на лекарства инфекции, предупреждават европейски отговорни представители в сферата на здравеопазването, съобщава Ройтерс.

Гърция вече има едни от най-сериозните проблеми в Европа по отношение на вътрешноболничните инфекции, а здравни експерти се опасяват, че това положение ще се влоши още повече от тежката икономическа криза, която оряза броя на персонала и удари стандарта на полаганите грижи.

С по-малко лекари и сестри, които да се грижат за пациентите, и с болници, които работят с намалени бюджети, се появяват рискове, свързани дори с основните правила за хигиена, заяви Марк Спренгер, директор на Европейския център за превенция и контрол на болестите (ЕЦПКБ), след двудневно посещение на болници и здравни центрове в Атина.

Спренгер посочи в интервю за Ройтерс, че е посетил места, където финансовата ситуация не позволява използването на основни предпазни средства като ръкавици, престилки, дезинфекциращи кърпички. По думите му съществува риск пациенти, страдащи от силнозаразни болести като туберкулоза, да не получат необходимите грижи, което създава риск от разпространение в Европа на опасни резистентни на лекарства форми.

Гърция харчи 11 млрд. евро годишно за здравеопазване, което е малко над 5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Правителството казва, че дълговете в здравната система възлизат на около 2 млрд. евро и разходите трябва да бъдат съкратени драстично..

Лекари от 133-те държавни болници в Гърция се оплакват от недостиг на персонал и основни материали като бинт, катетри, ръкавици и хартия за покриване на леглата за прегледи. Панос Папаниколау, член на Съюза на лекарите и неврохирург в атинската болница Никеа, каза, че заради съкращенията на персонал 90 до 100 пациенти дневно чакат по коридорите. В хаоса много от тях си тръгват без да бъдат лекувани и се връщат тогава, когато са много по-болни.

По думите му медицинските сестри извършват манипулации с едни и същи ръкавици на няколко пациенти, което със сигурност увеличава риска от заразяване.

Гърция скоро може да се сблъска с още проблеми, ако системата на здравеопазване не разполага с достатъчно средства за купуването на лекарства. Германската компания Мерк обяви миналия месец, че спира доставките за гръцки болници заради неплатени сметки.

Роберто Бертолини, учен в Световната здравна организация и неин представител в ЕС, заяви пред Ройтерс, че е разтревожен от равнището на болничните инфекции в Гърция. Той каза, че съкращенията на ресурси и персонал прави трудно спазването на правилата за контрол и хигиена.

"Страните трябва да бъдат много внимателни, когато избират какво да съкратят и какво да оставят. Това е много сериозно, защото може да се отрази върху общественото здраве в средносрочен план и по този начин да увеличи разходите, вместо да ги намали", предупреди Бертолини.

Проблемите на Гърция с резистентните на лекарства инфекции са от периода преди икономическата криза: Гърция е най-големият потребител на антибиотици в Европа и според здравни експерти прекалената употреба на антибиотици е една от причините за това.

Споделяне

Още от Балкани