Европа е регионът в света, където случаите на робство са се увеличили най-много

Европа е регионът в света, където случаите на робство са се увеличили най-много

Европейският съюз е регионът в света, където случаите на т. нар. съвременно робство са се увеличили най-много през тази година. Причината е притокът на повече от 100 000 мигранти, много от които са изключително уязвими за експлоатация, казаха анализатори, цитирани от Ройтерс.

Индексът, изготвен от експертите от британската компания Вериск Мейпълкрофт (Verisk Maplecroft), включва общо 198 държави. Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България са страните от Европейския съюз, където най-много се използва робски труд, отчитат анализаторите. Те обръщат внимание, че и петте държави са ключови входни врати към ЕС.
Около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали Европа от началото на годината. Огромната част от тях, над 80 процента, са влезли в Италия.

Много нелегални мигранти плащат големи суми за пътуването и накрая са принудени да работят почти за без пари, за да си върнат дълговете към безскрупулни трафиканти, отбеляза експертка от Вериск Мейпълкрофт. Тя предупреди, че местните власти имат проблем със справянето със съвременното робство заради големия брой новопристигнали.

21 милиона души в света, сред които и деца, полагат принудителен труд. Тази активност се оценява на 150 милиарда долара годишно, сочат данни на Международната организация по труда.

Северна Корея остава на първо място в индекса като страната, където положението с робския труд е най-лошо. Ситуацията се е влошила най-много в Турция.

На обратния полюс, най-голямо подобрение е постигнала Индия (от 15-о до 49-о място). Тайланд също е регистрирал сериозен напредък (от 27-о до 48-о място).

Рискът и в двете страни обаче остава изключително голям.

Целта на индекса е да помогне на компаниите да установят които са страните, където има най-голям риск от робски труд.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?