Европа е във ваканция, но ваксинационните кампании не спират

Европа е във ваканция, но ваксинационните кампании не спират

Прословутият сезон на летните почивки в Европа е в разгара си, но усилията за имунизиране на хората срещу коронавирус нe спират. Вместо това, с облекчаването на локдауните, въпреки безпокойството от варианти на вируса и с държави, които искат да вдъхнат нов живот на силно засегнатия си туристически сектор, ваксинациите отиват при почиващите. Всичко това е част от усилията за поддържане на импулса на кампаниите за защита срещу пандемията, която уби повече от 1 милион души на целия континент, включително в Европейския съюз, Великобритания и Русия, предава в петък Асошиейтед прес.

От слънчевия средиземноморски бряг на Франция до лазурните води на италианските адриатически плажове и руските черноморски курорти, здравните власти се опитват да направят така, че ваксината да стане за ненапълно имунизираните такава неотменна част от това лято, каквато са плажното масло и слънчевите очила.

Новата инициатива за ваксиниране на туристи е начин за адаптиране към годишната лятна миграция в Европа, когато изглежда, че цели градове се опразват от жителите им в продължение на седмици. Тези дълги отсъствия от дома представляват особено предизвикателство за много европейски държави, където системите за обществено здраве често се фокусират върху предоставянето на ваксини на хората по местоживеене.

Във Великобритания, където 70 процента от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано, сега кампаниите са насочени към по-младите поколения с появяващи се ваксинационни пунктове в паркове, като неотдавнашно събитие с участието на диджей в музея за съвременно изкуство "Тейт" и ваксинации, предлагани на любителите на музиката на фестивала "Латитюд"

Микаел Бомар, от предградието на Париж - Льо Плеси Робинзон, неотдавна е завел 15-годишния си син Нолан в ниска сграда само на метри от леко плискащите се вълни на Средиземно море в Кари льо Руе, популярно курортно селище в близост до пристанищния град Марсилия.

"Предвид мерките, които се предприемат сега и задълженията, когато учебните занятия се подновят през септември, решихме да го ваксинираме", каза Бомар пред АП.

Пунктът за имунизации поставя ваксини на около 200 души всекидневно - на летовници и местни жители, казва Аниес Гато, медицинска сестра, която ръководи центъра.

Във Франция, където съпротивата срещу ваксините е особено упорита, миналата седмица влезе в сила ново правило, което принуждава тези, които искат да посещават обществени места, вариращи от кина, казина до Айфеловата кула, да получат пропуск, който да доказва, че или са напълно ваксинирани, или са дали отрицателен тест за коронавирус, или са прекарали болестта. Мярката ще бъде разширена за ресторанти и кафенета от следващия месец. Това са част от причините повече хора да напускат плажа, за да отидат да се ваксинират.

Това е достатъчно, за да накара Бомар да вземе Нолан: "Невъзможността да излезем на вечеря заедно със семейството, да отидем на ресторант и може би необходимостта в последния момент да запишем час в препълнен ваксинационен център през септември, за да може той да посещава средното училище".

След бавен старт на ваксинациите 57 процента от пълнолетното население на Европейския съюз вече е напълно ваксинирано, казва ръководителката на Европейската комисия. Въпреки това председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреждава да не се изпада в самодоволство, предвид трайното установяване в Европа на силно заразния вариант Делта на вируса.

Неотдавна тя каза, че "вариантът е много опасен. Затова призовавам всички, които имат възможност, да се ваксинират. Заради собственото си здраве и за защита на околните".

За тази цел в цяла Европа се появяват гъвкави инициативи за ваксинация.

В Италия ваксинационен микробус ще започне да се движи в популярната дестинация на Адриатическо море Римини този уикенд, след подобна мобилна кампания на плажовете в Лацио, където много жители на Рим имат втори дом. Междувременно на главното летище в Рим властите тази седмица отвориха зона "Ваксинирай се и тръгвай", където всеки пътник, преминаващ през нея, може да си постави ваксина непосредствено преди заминаването си.

Илария Януци, лекарка в летищния ваксинационен пункт, заяви, че основната му цел е "да доближи ваксинацията до хората, особено като улесни тези, които се нуждаят от нея, и онези, които не могат да си запазят час или не могат да се ваксинират в уречения час".

При все това някои се оплакват от трудности при поставянето на ваксини извън родните им места. Жители на Милано, които са на почивка по лигурийското крайбрежие, не успяха да получат втора доза, съобщава например всекидневникът "Кориере дела Сера". Управителят на област Лигурия Джовани Тоти заяви, че виновната за това бюрократична грешка може да бъде поправена до дни.

В Русия, която се бори с широко разпространен скептицизъм към ваксините, популярната южна ваканционна дестинация Краснодарският край - регион, където се намира известният черноморски курорт Сочи, се опитва да убеди колебаещите се: от 1 август тя ще пуска посетители в хотели и спа центрове само ако имат отрицателен тест за коронавирус или сертификат за ваксинация. Туристите с отрицателен тест ще трябва да се ваксинират на място в рамките на три дни от пристигането си. "Ние ще осигурим ваксината", каза губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев.

Във Франция здравният пропуск изглежда дава желания ефект, като принуждава някои хора, скептично настроени към ваксините срещу коронавируса, така или иначе да се имунизират.

"Всъщност не бях привърженичка на ваксините, защото съм млада. Все още не съм се установила, нямам деца и т.н., така че малко се страхувам от дългосрочните странични ефекти ", казва 24-годишната жителка на Кари льо Руе Ноеми Сиензо. "Сега обаче, с тези Пи Си Ар тестове, които трябва да правим всеки път, когато искаме да излезем, мисля, че ще се (ваксинирам), иначе нещата ще се усложнят", добави тя.

Правителството на Чехия реши днес да се дават два допълнителни дни отпуска на онези, които са се ваксинирали срещу коронавируса. Целта на мярката е да се насърчи ваксинационната кампания, предаде Ройтерс. В Чехия са поставени 10,19 милиона дози от ваксините срещу коронавируса, а 4,74 милиона души са напълно ваксинирани.

"Целта е да ваксинираме максимално много хора, за да се предпазим от инфекцията, идваща отвън", каза чешкият премиер Андрей Бабиш. "Това е основната задача: ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране", добави той.

Стотици протестиращи срещу закон за ваксинацията блокираха движението в центъра на Братислава, предаде Ройтерс. Законът, одобрен от парламента в неделя и подписан от президентката Зузана Чапутова в понеделник, улеснява достъпа до публични места и обществени събития за лицата, поставили си ваксини. Тези, които не са били ваксинирани, трябва да си правят тестове за коронавирус.

С това Словакия се присъедини към нарастващия брой страни, в които за достъп до обекти като кина, ресторанти и други закрити пространства ще се изискват ваксина или негативен тест за ковид.

Малки групи протестиращи започнаха вчера да се събират на площад пред резиденцията на Чапутова още сутринта, като в течение на деня броят им нарастваше. Протестът премина без насилие, но възпрепятства уличното движение. Полицията обаче не взе мерки за разпръсване на събралите се.

Подобен протест се състоя в петък и пред словашкия парламент. Тогава силите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ срещу хората, които блокираха входа на учреждението и замерваха сградата с яйца.

Към днешна дата 35,7 на сто от словаците са напълно ваксинирани, става ясно от данни на университета "Джонс Хопкинс". Това е едно от най-ниските равнища на глава от населението в ЕС. Все пак значително по-високо от нивото на ваксинация в България.

Споделяне

Още от Коронавирус