Европа губи надеждите си за шистов газ

Европа губи надеждите си за шистов газ

Решението на "Шеврон" (Chevron) да се откаже от търсенето на шистов газ в Полша показа колко мъгливи са перспективите за осигуряване на енергийната сигурност на Европа по този начин, пише агенция Ройтерс във вторник.

Тя цитира съобщението на американския петролен и газов гигант "Шеврон", че прекратява проучванията за шистов газ в Полша, "тъй като перспективите в този отрасъл вече не са толкова благоприятни в сравнение с други световни активи" на компанията.

В продължение на няколко години САЩ успешно добиват шистов газ, но в Европа подобни проекти са все още в ранен етап и търговски добив така и не е започнал. И макар оценките в САЩ да са за запаси от няколко трилиона шистов газ в Европа, все още не е ясно къде точно са разположени запасите, какъв е техният реален обем и икономически оправдано ли е разработването на находищата.

Преразглеждането на оценката на запасите, неудовлетворителните резултати от проучванията и протестите против добива на газ с технологията хидрофракинг влошиха перспективите в тази посока пред Европа.

"Аз не знам нито един сериозен човек, който би предсказал революция в добива на шистов газ в Европа поне в близките 15 години. Това просто не може да се случи, прекалено много са препятствията. Случващото се в момента са последните гвоздеи в ковчега, смята експертът от изследователския център "Шатъм хаус" в Лондон Пол Стивънс.

Агенцията припомня, че през последните три години търсенето на шистов газ в Полша прекратиха компании като "ЕксънМобил" (ExxonMobil), "Тотал" (Total) и "Маратон Ойл" (Marathon Oil), а след сегашното решение на "Шеврон", единственият чужд инвеститор в този отрасъл остава "КонокоФилипс" (ConocoPhillips).

Ройтерс посочва, че през ноември миналата година премиерът на Румчъния изрази съмнение в това, че в страната му има запаси от шистов газ, каквито търси "Шеврон" в условията на редица протести.

Във Франция и България има забрана да се използва технологията хидрофракинг, при която под земята се вкарва смес от вода, пясък и химикали за разбиване на скалистите шупли, в които се е събрал шистовия газ. Германия, където има мораториум върху фракинга, се разработват нови правила и се обещава строг екологичен контрол на технологията и забрана за добив в регионите, където водните ресурси за под особена охрана. Правителството на Великобритания приветства разработките на запасите от шистов газ. в страната бяпа извършени няколко сондажа, но до търговски добив така и не се стигна след редица протести срещу фракинга.

Миналата седмица пък Шотландия, чиито запаси от шистов газ се оценяват колкото потреблението на цяла Великобритания за над 30 години, обявил мораториум върху издаването на разрешителни за добив на нефт и газ по какъвто и да било нетрадиционен начин.

"Вече е непонятно кой в Европа първи може да започне да добива шистов газ", коментира Джон Уилямнк, един от ръководителите на консултантската компания Poyry.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?