Европа и Канада са против имиграционния подход на Тръмп

Канадският премиер заяви желанието на своята страна да приеме бежанци, независимо от тяхната вяра

Европа и Канада са против имиграционния подход на Тръмп

Указът на Доналд Тръмп, забраняващ на бежанци и имигранти от седем страни с предимно мюсюлманско население да влизат в САЩ, предизвика първия остър сблъсък между новия американски президент и лидерите на ЕС и Канада.

Макар че спорният указ бе частично блокиран от американски съдия и доведе до граждански протести в САЩ, Тръмп защити решението си.

"Нашата страна се нуждае от силни граници и екстремни проверки, сега. Вижте какво се случва в цяла Европа и наистина, в света – ужасен хаос", написа той в Туитър в неделя.

Меркел: Борбата с тероризма не оправдава подобен подход

Същия ден германският канцлер Ангела Меркел се присъедини към световните лидери, които осъдиха забраната на Тръмп, казвайки, че това не е начин за борба с тероризма.

"Тя е убедена, че дори необходимата решителна борба срещу тероризма не оправдава поставянето под общо подозрение на хора с определен произход или определено вероизповедание", заяви в Берлин говорителят на канцлера Щефен Зайберт.


Меркел изразява съжаление за наложената в САЩ забрана и е изразила своята загриженост по този повод пред президента Тръмп в телефонния им разговор вчера, посочи нейният говорител. Тя е напомнила също така, че Женевските конвенции изискват международната общност да приема бежанци от войни по хуманитарни съображения, добави Зайберт.

Той каза още, че германското правителство сега ще разгледа последствията от американската забрана за германски граждани с двойна националност и "ще защитава техните интереси, ако се наложи, пред нашите американски партньори".

Действията на Белия дом предизвикаха тревога в Европа, чиито лидери ги тълкуват като част от по-широка офанзива на Тръмп срещу световния либерален ред и общите ценности, на които се крепят трансатлантическите институции.

Крайнодесни популисти обаче приветстват Тръмп. Лидера на холандската "Партия на свободата" Герт Вилдерс написа в Туитър: "Никаква имиграция от ислямски страни".

Тереза Мей първо си замълча, но след критики оспори решението на Тръмп

Британската министър-председателка Тереза Мей, която бе първият чуждестранен държавен ръководител, приет от Тръмп в Белия дом, запази мълчание по темата след като се завърна в Лондон. Тя очевидно не искаше да влоши току-що установените си отношения с Тръмп, тъй като трикратно отказа да отговори на въпроси за въведената забрана. Накрая заяви: САЩ са отговорни за политиката на САЩ към бежанците. Тази ѝ позиция предизвика остри критики и атаки, включително от членове на собствената ѝ партия.

В неделя последва ново изявление на Тереза Мей, в което заяви: Ние не сме съгласни с този вид подход.

Депутати от опозицията я обвиниха, че е могла да реагира веднага и че се е проявила като "страхливка".

Британският външен министър написа в Туитър: "Разделящо и грешно да се заклеймява заради националност". Без да споменава въведената от Тръмп забрана, той добавя: "Ние ще защитаваме правата и свободите на гражданите на Обединеното кралство у дома и зад граница".

В коригиращото съобщение на "Даунинг стрийт" 10 се казва: "Имиграционната политика на САЩ е въпрос на правителството на САЩ. Но ние не сме съгласни с такъв подход и това няма да е подходът, който ние ще следваме".

В петък Тръмп разпореди САЩ да преустановят приема на бежанци за 120 дни, като забраната за бежанци от Сирия важи неопределено време. Указът забранява на граждани от седем предимно мюсюлмански държави – Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен – да влизат в САЩ за срок от 90 дни.

Забраната касае всички пътувания от тези държави, включително на хора с двойно гражданство.

Британски депутат от партията на Мей също попада в "черния списък" на Тръмп

Наджим Захави, британски депутат от Консервативната партия на Тереза Мей, който е роден в Багдад, заяви пред Би Би Си, че забраната означава, че той няма да може да посещава синовете си, които учат в Принстънския университет в САЩ. По думите му забраната е жестока, дискриминационна и той се надява тя да бъде отменена.

Според него Великобритания не бива да си затваря очите, когато Тръмп прави грешки. Депутатът обаче изрази удовлетворение от изявлението на Тереза Мей, което показало ясно, че тя не е съгласна с Тръмп.

Франция: Тероризмът няма националност. Дискриминацията не е решение

Френският президент Франсоа Оланд, който проведе в събота вечерта телефонен разговор с Тръмп, го предупреди за последиците от "затварянето в себе си" и го призова към "зачитане на принципа на прием на бежанци", предаде Франс прес, като се позова на комюнике на френското президентство. Двамата лидери проведоха първи телефонен разговор.

 

В него Оланд е предупредил Тръмп за "икономическите и политическите последици от един протекционистки подход", подчертавайки, че "пред нестабилния и несигурен свят, затварянето в себе си е отговор без решение".

Оланд е припомнил убеждението си, че "борбата, подета за защита на нашите демокрации е ефикасна, само при зачитане на принципите, които ги основават, по-специално приема на бежанци".

Френският президент е информирал също така Тръмп за намерението Франция да продължи с усилията за консолидиране на Европейския съюз и че смята за незаменима НАТО.

В неделя, по време на среща на лидерите от Южна Европа в Португалия, Оланд заяви, че Европа трябва да е твърда по отношение на отговорността си към "пространството на свободата и демокрацията" и да се противопостави на популистките движения.

"Приемането на бежанци е дълг на солидарност. Тероризмът няма националност. Дискриминацията не е решение", заяви в неделя френският външен министър Жан-Мар Еро, цитиран от Ройтерс.

Италия и Холандия също критикуват забраната като дискриминационна

Холандия изрази безпокойство от законността и практическите последствия от действията на САЩ в областта на визовата политика."Важно е това да не доведе до дискриминация. В САЩ сега ще има широка дискусия по този въпрос, а ние ще продължим да следим ситуацията", заяви външният министър на Холандия Берт Кундерс.

Министър-председателят на Италия Паоло Джентилони заяви, че страната му е привързана силно към своите ценности на "отворено общество, множествена идентичност и никаква дискриминация". "Това са стълбовете на Европа", написа той в Туитър.

Канадският премиер покани бежанците в своята страна, независимо от вярата им

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви желанието на своята страна да приеме бежанци, независимо от тяхната вяра.


"На онези, които бягат от преследванията, от терора и войната, казвам: Канада ще ви приеме, независимо от вярата ви", написа в Туитър Трюдо.


"Многообразието прави нашата сила. Добре дошли в Канада", допълни той.

Трюдо не коментира директно решенията на Вашингтон.

За повече от година Канада прие около 35 000 бежанци от Сирия. Първата група бе посрещната лично на летището от премиера през декември 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?