Европа и САЩ обединиха небето си

Европа и САЩ обединиха небето си
Министрите на транспорта на страните от Европейския съюз единодушно одобриха споразумението със САЩ за “открито небе”, което ще засили конкуренцията на пазара на трансатлантическите превози и може да намали цените на билетите, предаде ББС в четвъртък.

По оценки на представители на ЕК икономическата изгода от споразумението се оценява на 12 млрд. евро, съобщи АФП. Освен това благодарение на документа в близките пет години между двата континента ще бъдат превозени допълнително 26 млн. пасажери и ще се създадат 80 хил. работни места както в ЕС, така и в САЩ.

Съгласно документа европейските авиокомпании ще могат да извършват полети във всеки град на САЩ от която и да било точка на Европейския съюз. Същите права ще имат и американските превозвачи.

В момента например трансатлантическите превози от най-голямото летище във Великобритания – Хийтроу, се контролират само от четири компании – “Бритиш Еъруейз”, “Върджин Атлантик”, “Американ Еърлайнс и “Юнайтед Еърлалйнс”. Сега ограничението пада, но не се регламентира създаването на допълнителни терминали и полоси за излитане на новите самолети.

Някои представители на европейската авиоиндустрия се опасяват, че документът ще доведе до експанзия на американски компании на авиопазара в Стария свят. Те недоволстват от това, че превозвачите от САЩ ще получат свободен достъп до европейските летища, но компаниите от ЕС няма да се ползват със същите права по американските вътрешни маршрути.

“Споразумението не означава пълна либерализация, защото не отваря американския пазар за европейските и британските компании, за да осъществяват полети между градовете на САЩ”, заяви представителят на “Върджин Атлантик” Пол Чарлз.

За европейските авиопревозвачи ще получат смекчаване на ограниченията за собственост върху фирмите на американски авиокомпании в Европа.

В момента чужденци не могат да притежават в щатски превозвачи повече от 25 на сто акции с право на глас. В същото време американците имат право да купуват до 49 на сто от европейски превозвачи.

Съгласно новия документ европревозвачите ще могат да купуват над 50 процента, но негласуващи акции, а фирмите от САЩ няма да могат да придобиват повече от 25% гласуващи акции.

Първоначално договорът трябваше да влезе в сила през октомври 2007 г., но с подписването в четвъртък срокът бе отложен за март 2008 г.Вашингтон трябва да подпише документа на 30 април.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?