Европа и САЩ разкритикуваха президентските избори в Чечения

Европейската комисия разкритикува президентските избори в Чечения, спечелени от фаворита на Москва Алу Алханов със 73,48 процента, като настоя за провеждането на предсрочни и честни парламентарни избори.

"Не бяхме преки наблюдатели, но няколко пъти бяхме уведомени, че изборите не са били нито свободни, нито честни", изтъкна Ема Удуин, говорителка на еврокомисаря по външните отношения Крис Патън, по повод проведените в неделя президентски избори в Чечения.

Тя посочи, че Европейският съюз особено съжалява за това, че от изборите навярно произволно е бил изключен един от най-силните кандидати, без да уточни кого има предвид.

Наблюдатели припомнят, че по процедурни причини от списъка на кандидат - президентите е бил отстранен богатият бизнесмен Малик Сайдулаев, който бил единственият по-сериозен опонент на подкрепяния от Кремъл Алу Алханов.

Парламентарни избори в Чечения се очакват през пролетта.

Според чеченската избирателна комисия на активността на президентските избори е била 85 процента.

Някои наблюдатели обаче оспорват победата на Алханов, тъй като много от избирателните секции са били празни.

Чеченските сепаратисти, които бойкотираха вота, заявиха, че новоизбраният президент ще сподели съдбата на предшественика си Ахмад Кадиров, който бе убит при бомбен атентат през май.

САЩ и Великобритания разкритикуваха вота

САЩ и Великобритания изразиха загриженост по повод неделните избори в републиката.

Говорителят на Държавния департамент заяви, че вотът "не е отговарял на международните стандарти за демократични избори".

"Имаше сериозни нарушения в изборния процес, особено при ранното отстраняване на водещ кандидат", заяви пред репортери Ричард Баучър.

ББС посочва, че също като ЕС, Държавният департамент има предвид бизнесмена Малик Сайдулаев.

Британското правителство определя вота като пропусната възможност за демократичния процес.

Чеченските бунтовници: "Смъртната присъда" на Алханов е подписана

Ислямските бунтовници, които воюват срещу руския контрол в републиката, заявиха, че изборите са срамни и още преди обявяването на резултата казаха, че няма да признаят победителя.

"Както предишния път, властите подписват смъртната присъда на човека, който слагат. Нито изборите, нито настоящата руска политика в Чечения ще доведе до желаните резултати", се казва в изявление на бунтовниците, цитирано от ББС.

Новоизбраният президент обеща да следва твърдия курс на Кадиров срещу бунтовниците и техния лидер Аслан Масхадов.

"Масхадов и Уахабизма (радикалния ислям) нямат бъдеще в Чечения", каза той.

Екстремистите "може да убиват и да взривяват, но волята на хората ги захвърля в коша за смет на историята и Масхадов сам избра своя път", добави Алханов.

Изборният резултат беше поставен под съмнение и от мониторинга на правозащитната организация Мемориъл хюман райтс, според която вотът трябва да се анулира поради слабото участие.

Представителят на групата Осам Баисаиев зави, че "в действителност в Чечения нямаше никакви президентски избори".

Според официалните власти обаче изборите са били честни и демократични.

Наблюдател от Арабската лига е цитиран от руската агенция РИА Новости да казва: "Изборите преминаха спокойно и демократично и организацията беше добра".

На изборите присъстваха двайсетина наблюдатели от ОНД и Арабската лига, но повечето международни организации, в това число и ОССЕ, не изпратиха свои представители поради съмнения, че в републиката има нормални условия за избори. Българският външен министър Соломон Паси, който председателства ОССЕ, обаче, изпрати шефа на дирекция "ОССЕ" Иван Найденов като свой личен пратеник в отговор на поканата от руското правителство.

Изборите се проведоха при изключителни мерки за сигурност, особено след двойния атентат срещу два руски пътнически самолета дни преди това. Руските власти смятат, че зад атентатите стоят чеченски екстремисти. Федералната служба за сигурност обяви, че по останките от самолетите са открити следи от взривно вещество.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: